Kolumni

Ajat muuttuvat: Kuusamon toriltakin on nykyään helpompi löytää huumediileri kuin pimeä pullo

On yleisessä tiedossa, että jokaisen pitää ainakin kerran elämässään käydä oopperassa ja kokeilla pilveä. Sehän kuuluu yleissivistykseen!

Yksi pieni ero näillä tajuntaa laajentavilla aktiviteeteilla kuitenkin on: Taikahuilusta nauttiminen on laillista mutta hasispiipusta ei.

Tilanne korjaantuu, jos vihreiden vaatimus toteutuu – tai kokoomusnuorten. Molemmat ovat virallisessa järjestyksessä hyväksyneet vaatimuksen kannabiksen laillistamisesta. Ennen kuin päästään hasispipareiden ääressä juhlistamaan esityksen läpimenoa taitaa kuitenkin mennä jonkin verran aikaa.

Tuoreen mittauksen mukaan kannabiksen laillistamista kannattaa 18 prosenttia suomalaisista. Ylen haastatteleman THL:n korkean asiantuntijan Pekka Hakkaraisen mukaan se on huomattava määrä kansalaisia.

Eri mieltä olevia on siis ehkä 82 prosenttia tai ainakin enemmistö suomalaisista. Ei ole ihan pieni porukka sekään.

18 prosenttia on kuitenkin enemmän kuin vihreiden tuorein gallup-kannatus (11,4 prosenttia, Yle, syyskuu 2021), ja siksi riski ehkä kannatti ottaa. Vihreitä hanakammin äänestävien nuorempien ikäluokkien parissa kannabiksen laillistamisen kannatus on vielä suurempaa, joten laariin sataa senkin puolesta.

Keppanakansan on vaikea sisäistää, että ruohon poltto on maailmalla jo pitkään ollut sosiaalista rupattelutoimintaa laajoissa kansankerroksissa. Kun menin 1970-luvun alussa vaihto-oppilaana Texasissa ensimmäisen kerran valokuvaustunnilla pimiöön, koulukaverini pistivät marisätkän roihuamaan opettajan poistuttua paikalta. Rock-konsertissa pääsi pilveen pelkästään hengittämällä salin savuista ilmaa. Poliisit kulkivat iltaisin taskulamppujen kanssa paikallisen mäkkärin parkkipaikalla tutkien autojen sisätiloja ruohovarastoja etsien.

Pilven pössäyttely lienee myös kulttuurisidonnaista. Kun suomalaiset rauhanturvaajat tulivat Libanoniin, messiupseeri latoi annosviinat samaan komeroon, jota tukikohdan luovuttaneet iranilaiset olivat käyttäneet ruohovarastona. Taju pois tavalla tai toisella.

Kuusamon kirkonkylässä ei lukioaikanani nuoriso pilveä pössäytellyt. Kaljaa kitattiin ja Alkon lakon aikana heräsi kiljunvalmistuksen perinne henkiin. Nyt, kun Kuusamo on jo kaupunki, torilta on helpompi löytää huumediileri kuin pimeä pullo. Ollaan aika urbaaneja jo.

Silti en ole valmis huumetta laillistamaan. Kynnyksen ylittäminen arveluttaa. Jos sitä perustellaan haittojen pienentämisellä, miksi peliautomaatteja vähennetään?

Jos jotakin ryhdytään laillistamaan, niin aloitetaan vaikka valkoposkihanhien metsästyksestä. Haitat varmasti vähenisivät.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja

Lue lisää

Uutissuomalainen: Vihreät on menettänyt kymmeniä jäseniä puolueen kannabispäätöksen jälkeen

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta vastustavat kannabiksen laillistamista

Historiallinen päätös: Vihreiden puoluekokous kannattaa kannabiksen myynnin sallimista

Kun metso putosi veteen, metsästäjästä tuli hetkessä noutava lintukoira