Kolumni

Kun kaikki muu oli kokeiltu, tuttu ruoka-aine tarjosi taianomaisen avun lapsiperheen yleiseen vaivaan

On vaikea pistää muu maailma pauselle, kun on kiire jonnekin, jossa joku jo odottaa.

Elämä kolmevuotiaan kanssa ei ole pelkkää vuoristorataa. Se on huvipuiston vekotin, jossa ylös, alas ja ympäri kulkevassa vaunussa syödään hattaraa, pidetään hatusta kiinni pyörivissä kahvikupeissa ja eksytään labyrinttiin – näin huvipuistosanastoa vitsikkäästi lainatakseni.

Välillä kikatuksesta ei ole tulla loppua ja seuraavassa hetkessä harmittaa niin, että naapuriin kuuluu. Yleensä tunnemyrskystä selvitään juttelemalla, mutta joskus mielipaha ei ota laantuakseen.

Eivätkä ne hetket aikuisellekaan aina helppoja ole. On vaikea pistää muu maailma pauselle, kun on kiire jonnekin, jossa joku jo odottaa. Usein kiukku tulee arjen saumakohdissa eli esimerkiksi silloin, kun ollaan ulkovaatteet päällä eteisessä ja tuskahiki valuu paidan alla selkää pitkin.

Kesällä oli juuri tällainen hetki. Juhlakengät puristivat jo jalassa ja ukkospilvet alkoivat kasaantua omankin pääni ympärille. Hätäpäissäni ehdotin lapselle, että mitä jos kokeiltaisiin mansikkahilloa.

Lapsi katsoi vähän ihmeissään, mutta ei tietysti kieltäytynyt tilaisuudesta herkutella. Ja kas, lusikallinen lettuhilloa veti suun hymyyn. Taas nauratti. Nauroimme yhdessä – sehän toimii, kuka olisi uskonut, että mansikkahillolla on lähes lääkinnällisiä supervoimia! Panin lusikallisen varmuuden vuoksi omaankin suuhuni.

Jos joku miettii nyt, ettei lasta saisi näin puijata, kerrottakoon, että huumori kuuluu keinovalikoimaani muutenkin, joten lapsi taisi ymmärtää hassuttelun olevan hillon vaikuttavana aineena.

Kesän mittaan kokeilimme kikkaa useamman kerran, ja kerron nyt salaisuuden, jota et kasvatusoppaista löydä: Toimii joka kerta! Vaikka mikä kasvatusteoria tämän kumoaisi, jääkaapistamme löytyy tästä edespäin varmuuden vuosi aina hilloa. Siis mansikkahilloa, lapsi täsmentää.

Lohdutuksen, tunteiden sanoittamisen ja empatian osoittamisen kasvatuksellista merkitys en ohita, mutta kun mikään muu ei auta, turvaudun makeaan taikavoimaan.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.

Lue lisää

Mealpreppaus pelasti arjen

Tutkimus: Vain joka sadas leikki-ikäinen lapsi syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja ravitsemussuositusten mukaisesti

Mustikoita ei voi syödä koskaan liikaa

Ehdottomuus ei kuulu keittiööni