Kolumni

Korona-ajan kotikokkaus on tehnyt minusta kaupan punalappujen ystävän – laatuelintarvike ei pilaannu viimeisenä käyttöpäivänä

Punalaput ovat hyvä tapa vähentää hävikkiä, kirjoittaa Jussi Martikainen.

Tyrmistyin kuin MTK ennen vanhaan, kun löysin jääkaapista puolitoista viikkoa eräpäivän ylittäneen pekonipaketin. Vihaamani ruokahävikin uhka oli ilmeinen. Oli sunnuntai, Hävikkiviikon aatto.

Kääntelin ja haistelin pekoninippua. Kun ei vaikuttanut mitenkään epäilyttävälle, niin pilkoin sen Fiskarsin saksilla nopeasti pannulle käristymään.

Nostelin hellan kulmalle niin ikään hieman ylikypsyneet tomaatit (6 kpl) ja sipulin, pensaspapuja ja makeaa chili-kastiketta. Kermapurkin jämien ja mustapippurin kanssa aineista syntyi kasvisliemeen aivan oivallinen keitto. Pekoni oli pelastettu, samoin etätyömiehen alkuviikon lounaat.

Varjellen viljeltyjä ja ruokafirmojen jalostamia hienoja elintarvikkeita päätyy jätteeksi sietämätön määrä. Me kuluttajat haaskaamme eniten, mutta myös kauppa joutuu heittämään ruokaa roskiin täysiä hyllyjä ylläpitäessään.

Kauppa tuntee omat tavaravirtansa nykyisin niin hyvin, ettei se juurikaan tilaa ylimääräistä. Silti 'parasta ennen' tai 'viimeisen käyttöpäivän” lähestyessä melkoinen pino tuotteita saa kylkeensä punaisen alennustarran.

Punalaput ovat hyvä tapa vähentää hävikkiä. Silti törmää toisinaan hirmuiseen näkyyn, kun myyjä täyttää ostoskärryjä vanhenevilla tuotteilla. Usein puutun tilanteeseen viimeistään tässä vaiheessa.

Korona-ajan kotikokkaus on tehnyt minusta punalappujen ystävän. Aika usein ostoskorista löytyy ainakin yksi viimeisen käyttöpäivän tuote.

Laatuelintarvike ei pilaannu viimeisenä käyttöpäivänä. Nauta tunnetusti vain mureutuu lähiviikot. Kananmuna säilyy helposti kuukausia.

Joku voi arastella punalappuja. Minua ruuan pelastaminen ei hävetä lainkaan.

Kirjoittaja on MT:n toimituspäällikkö.

Lue lisää

Näistä periaatteista olen joutunut vanhempana joustamaan

Vanhalta maatilalta löytyy aivan kaikkea

Hyvinvointia vai byrokratiaa rakentamassa?

Tunnetko hyvinvoinnin kolme eri ulottuvuutta?