Kolumni

Mielipiteen ilmaisua pitää puolustaa

Onko syksy aina näin kaunis? Kun valo osuu ajotiellä lehtiään hitaasti karisteleviin, keltaisenaan hehkuviin haapoihin, pala nousee kurkkuun.

Tässä syksyssä on kuitenkin painostavuutta. Mieleen nousevat erään viljelijän synkistyneet kasvot, kun sato olikin jäänyt kauas tavoitteesta.

Kanadalainen toimittajakollega tokaisi joskus, että jos Kanadan maidontuotanto kuolee, se kuolee tuhanteen pieneen pistoon. Siltä se välillä tuntuu täälläkin.

Pieniä ja isompia pistoja, mutta lopulta jokin niistä on liikaa. Katovuosi ja lannoitteiden järkyttäviin sfääreihin nousseet hinnat ovat osalle se viimeinen.

Synkempiäkin asioita maailmasta kuitenkin tuntuu löytyvän. Muuan iltapäivälehti valitsi hiljattain Elokapinan mielenosoituksen viikon synkimmäksi uutiseksi.

Paheksuntaa aiheutti se, kuinka mielenosoittajat olivat saaneet leiriinsä sähköä eduskunnan liittymästä.

Samassa uutisessa toimittaja naureskeli, kuinka hipeille ilmaiset sähköt voisi kyllä paheksujien mielestä antaa, jos piuhat vedettäisiin sähkötuoliin.

Voimakkaan viestinnän tietä on seurannut poliisi, joka on paitsi kaasuttanut väkivallatonta vastarintaa tehneitä mielenosoittajia, myös joutunut oikomaan lausuntojaan liikkeen toiminnasta Valtioneuvoston linnan edessä.

Eräs mielenosoittaja kertoi kuinka ohikulkija ilmoitti toivovansa, että Suomessa olisi samanlainen poliisi kuin Etelä-Amerikassa, jotta mielenosoittajat voitaisiin ampua siinä paikassa.

Elokapinan tavoitteista ja keinoista on oikeutettua olla eri mieltä. Hiilineutraalisuus vuoteen 2025 vaatisi kenties liian radikaaleja toimia, eikä ilmastohätätila ehkä muuttaisi mitään.

Ehkä tällaisiin asioihin ei ole muiden kriisien keskellä varaa, eikä Pariisin ilmastosopimusta olisi pitänyt allekirjoittaa. Ehkä meidän pitäisi keskittyä odottamaan että Kiina vähentää päästöjään, koska olemme pieni maa ja tehneet jo tarpeeksi.

Moni myös on ilmaissut, että parasta olisi päivystää torilla liikenteen haittaamisen sijaan. Nämä pohdinnat ovat ymmärrettäviä.

Mutta se, että omasta ja lastensa tulevaisuudesta huolestuneita ihmisiä nimitellään apinoiksi, että heille huudetaan tappouhkauksia, on käsittämätön ilmiö.

Näin kylvetään yhteiskuntaa, jossa oman mielipiteensä kertominen voi olla vaarallista. Sellaisista yhteiskunnista meillä luulisi jo olevan riittävästi esimerkkejä.

Toisille syljetyt loukkaukset lentävät lopulta omille kasvoillemme. Pelko ja viha tappavat järkevän keskustelun ja etäännyttävät ihmiset toisistaan.

Vaikka ei ymmärtäisi esimerkiksi rokotekriittistä salaliittoteoreetikkoa, on häntäkin kohdeltava inhimillisesti ja empaattisesti.

Väkivallaton kansalaistottelemattomuus on vanha vaikuttamisen keino.

Rotuerottelu voisi olla yhä voimissaan, ellei Martin Luther King olisi tutustunut Gandhin oppeihin kansalaistottelemattomuudesta. Suomessa kuuluisin esimerkki lienee Koijärvi-liike.

Voi olla että kapinaa tarvitsee seuraavaksi kotimainen ruuantuotanto, jos nykyiseen kriisiin ei herätä.

Muita ihmisiä täytyy erimielisyyksissäkin kohdella hyvin, vähintään toivon takia. Koska toivoahan meillä on.

Satonsa menettänyt viljelijäkin aikoo vielä kylvää peltonsa.

Lue lisää

Pölyttäjien rooli unohtui YK:n biodiversiteettikokouksessa

Video: Kuinka maatalouden ilmastovaatimuksista voidaan päättää nyt, kun päästöjen tutkimus on vasta kesken? Keskustelu kävi kuumana KoneAgriassa

Helsingin poliisin toiminta suurennuslasin alla

Turvetta uusiutuvaksi luonnonvaraksi vaativat osoittavat tänään mieltä eduskuntatalon portailla