Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kolumni

Suomalaiset himoitsevat isoja pakastimia, mutta niille ei tahdo löytyä nykyasunnoista paikkaa

Arkkupakastin ei ehkä ole kodin katseenvangitsija mutta sitäkin hyödyllisempi.

”Seuraavaan asuntoon ei sitten arkkupakastinta tule."

Näin tuumin, kun olin vuosikaudet katsellut ensin olohuoneen ja sitten keittiön nurkassa hurisevaa valkoista möhkälettä. Toisin kävi. Tällä hetkellä keittiössä möllöttää ei yksi vaan jopa kaksi pakastinta!

Suomalaiset ovat tunnetusti innokkaita pakastajia. Korona-aika lisäsi ennestään kaikenlaista säilöntää ja ruuan varastointia.

Viime syksynä sain osuuteni pakastinhuumasta, kun myin Facebookissa uuden isomman pakastimen tieltä vanhan pienemmän. Hinnaksi lätkäisin 20 euroa. Virhe! Sain yhden illan aikana noin 50 viestiä ja toinen toistaan traagisempia kertomuksia siitä, miksi juuri kyseinen ostaja tarvitsee pakastimen.

Arkkupakastin ei ehkä ole kodin katseenvangitsija mutta sitäkin hyödyllisempi. Ei ole kerta eikä kaksikaan, kun pohjalta löytynyt pizza on pelastanut päivän.

Pakasteilla tai pakastamalla voi myös helpottaa arjen ruokahuoltoa ja vähentää ruokahävikkiä.

Mansikoiden pakastamisen mielekkyys nousee kesä toisensa jälkeen puheenaiheeksi. Onko järkeä säilöä kesällä ostamiaan mansikoita, jos samoja saa kotimaisina kaupasta ympäri vuoden?

Ehkä ei, mutta onpa ainakin varastossa pahan päivän varalle jotain makeampaa, jos herkkuhammasta oikein kunnolla kolottaa.

Haastavinta on järjestyksen ylläpitäminen. Vaikka yritän noudattaa vanhin ensin -periaatetta, löytyy aina jostain nurkasta edellisvuosien riistaa tai marjoja. Täytyy varmaan ostaa pieniä koreja helpottamaan järjestelyä.

Ehkä sitten seuraavassa asunnossa saan viimein arkkupakastimen piiloon tai sen sijaan riittävän ison kaappipakastimen.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"

Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi

Syksyn säilöntäkausi on nyt parhaimmillaan – näin pakastat ekologisesti

Hellan kulmalla: Haaveilen arkkupakastimesta kuin merkkilaukusta