Kolumni

"Vaihtoehtoja näkevä vapaa mieli lisää elämäniloa – vaikka vaihtoehtoja ei toteuttaisikaan"

”Oma mieli on usein suurin este asioiden toteutumisen tiellä, niin suurissa muutoksissa kuin asioissa, joita ei tarvitse muuttaa”, kirjoittaa Hengähdyspaikalla Anni Takko.

Kun vielä ulkomailla asuessamme kartoitimme asuinpaikan vaihtoehtoja Suomessa, mietin usein leikkimielisesti haluavani kaikki mahdollisuudet samassa paketissa.

Olisin halunnut puutalon maaseutumaisella pihalla keskellä kaupunkia. Samassa paketissa saisi maaseudun rauhan ja luonnonläheisyyden, vanhan historiaa huokuvan puutalon sekä kaikki kaupungin palvelut kätevästi ulottuvilla, milloin ikinä haluaisikin vaikka rientää pikaisella aikataululla taidenäyttelyyn.

En muuten saanut yhtäkään noista, vaan asun rivitalossa hyvinkin lähiömäisesti. Hmm.

Kompromisseja on tehtävä, mikä ei ole huono asia. Päinvastoin, kultaisen keskitien löytäminen on mielestäni usein hyvinkin viisasta ja elämää tasapainottavaa.

On silti kiinnostavaa, ovatko rajoitteet lähinnä oman mieleni sanelemia vai konkreettisia rajoitteita. Nykyistä kivitaloani en voi muuttaa puutaloksi, vaikka kuinka koettaisin sen sellaisena nähdä, mutta monet mahdollisuudet ovat silti kätevästi ulottuvillani, vaikka en keskustassa asukaan.

Oma mieli on usein suurin este asioiden toteutumisen tiellä. Tämähän voi tarkoittaa suuria muutoksia, kuten vaikkapa uskallusta vaihtaa työpaikkaa, mutta myös asioita, joita ei tarvitse muuttaa, vaan jotka muuttuvat, kun niitä tarkastelee toisin.

Edellisellä tarkoitan oman mielen kahleita, jotka saavat meidät ajattelemaan jostakin asiasta lukkiutuneella tavalla. Esimerkki voisi olla omalla olkapäällä huuteleva apina, joka uskottelee, ettei pysty tai osaa, mikä estää kokonaan jopa yrittämästä. Mutta samalla tavalla kahle siitä, ettei koskaan pääsisi taidenäyttelyyn, jos ei asu aivan taidemuseon vieressä.

Aloin itse jokin aika sitten pohtia konkreettisemmin tulevaa. Oivalsin vaihtoehtoja olevan, vaikka olin kaikessa koronaeristäytyneisyydessä ajautunut pikkuhiljaa ajattelemaan, että loppuelämää määrittäisi vain yksi yhden näköinen tunneli. Kiinnostavaa oli, että vaikka vasta ajattelin näitä vaihtoehtoja, sanoi mieheni kokevansa uutta energiaa tämän ajattelun myötä.

Eikö olisi siis hyvä, jos oma mieli voisi olla vapaa, vaikka elämän konkreettiset tekijät – kuten lähiössä asuminen tai sama työpaikka – pysyisivät aivan ennallaan. Vaihtoehtoja näkevä vapaa mieli lisää elämäniloa, vaikka niitä vaihtoehtoja ei koskaan toteuttaisikaan.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat kirkkoherra Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, emerituspiispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Tämänkään ajan muutokset eivät horjuta ruuantuotannon jatkuvuutta: Ei lakkaa kylvö eikä korjuu

MT:n uusi kolumnisti kenttäpiispa Pekka Särkiö kertoo, mitä koti, uskonto ja isänmaa tarkoittavat tänä päivänä – "Menetämme paljon, jos tämä turvallinen elämänkehys rikkoutuu"

Kestävien lupausten lähde on itseensä tutustuminen

Ja niin joulu saapui taas koronan keskelle