Kolumni

Kone kuin kone, se voi mystisesti jämähtää – ja yhtäkkiä taas toimia

Voit myös kuunnella kolumnin Simo Rallin kertomana.

Olen aikoinaan opiskellut maanviljelysteknikoksi. Eli koneitten ja moottoreiden kanssa on tullut puuhasteltua vuosikymmenet.

Kotoa tuli oppi, että kaikkia koneita ja laitteita voi yrittää korjata ja avata. Eräs paikallinen korjaajanero sanoo aina ennen laitteen avaamista: "Eiköhän tämäkin ole vain ihmisen tekemä." Ja niinhän se onkin.

Olen kuitenkin huomannut, että jokin mystiikka noissa kaikissa ihmisen tekemissä aparaateissa on. Ne voivat lopettaa yhtäkkiä toimintansa, voivat hidastua tai jäädä jumiin.

Jos jaksat tarpeeksi monta kertaa avata, putsata, korjata ja koota niin kone armahtaa sinut lopulta ja alkaa taas toimia.

Vaihdoin pojan vanhaan mersuun öljyt. Ajoin talliin, imin vanhat tikunreiästä pois ja laitoin uudet tilalle. Sen jälkeen auto ei enää käynnistynyt. Startti ei edes pyörähtänyt.

Tutkin öljyn haistelijaa, ja avasin öljymäärä-anturin. Ei vikaa. Tutkin automaattivaihteiston, ettei luule, ettei auto ole vapaalla. Ei vikaa. Akussa oli virtaa. Ajonesto ei ollut päällä.

Ei auttanut kuin pyytää huoltomies paikalle. Auto tietokoneen päähän ja uutta yritystä. Tunnin verran puuhasteltuamme kaikenmoista, totesi huoltomies: "Tämä nyt vain ei käynnisty."

Hinasimme auton huoltoyritykseen ja siellä autoon vaihdettiin mustia laatikoita, joissa vika voisi olla. Auto ei puhunut mitään.

Kosla laitetaan pihaan odottamaan parempia aikoja. Jos vielä kerran starttaisi... ja auto hyrähti käyntiin. Mese toimi moitteettomasti loppuelämänsä. Kone vain koitteli ihmistä parin viikon verran ja päätti sitten armahtaa omistajansa.

Etelä-Pohjanmaalla on sanonta: "Kun tarpeeksi yrittää, niin Jumalakin auttaa."

Raivaussahan moottorin mennessä tilaan, jossa se ei ottanut enää kierroksia, huomasin tuon sanonnan olevan totta. Purin Partnerin, putsasin kaasarin, hioin pakoaukkoa, vaihdoin bensaletkut, suodattimet ja tulpan. Ei vain kone ottanut kierroksia.

Tein hommaa iltapuhteena ja lopetin aina kun alkoi kyrsiä. Kolmannen purkamis- ja putsaamisoperaation jälkeen kone rävähti käyntiin ja oli kuin uusi. En tiedä mitä tein, mutta kone armahti minut.

Joka syksyinen armahtaja on viljan kuivaaja. Ensimmäisen kerran kun laitat automaation päälle, voit olla varma, etteivät kaikki toiminnat käynnisty. Kun tarpeeksi jaksat rassata, kiertää kaikki moottorit, laittaa weedeetä ja tutkia kytkimet, tietämättä lainkaan mitä oikeasti teet, hyrähtää kuivaaja käyntiin ja toimii komeasti koko syksyn.

Tietokoneista en ymmärrä mitään, mutta onneksi minulla on hyvä ystävä ja velipoika, jotka tietävät bittimasiinasta vähän enemmän. Olen ihaillut heidän lehmänhermojaan.

Kaikkihan tietää että viiden minuutin homma tietsarilla kestää kaksi tuntia. Puolen tunnin homma kestää päivän. Päivän homma venyy viikoksi ja viikon homma ei tule koskaan valmiiksi. Silti nuo tietokonenörtit jaksavat odottaa, että ykköset ja nollat vihdoin armahtavat heidät.

Usein kun päivityksiä ja muuta hässäkkää tietomasiinaani tehdään, on lopputulos joku error. Error sitä error tätä. Kone voi olla muutenkin jumissa tai wifin takana olevat vehkeet eivät toimi. Taas asennetaan uudestaan tiedostoa ja toivotaan parasta.

Ja niin vain aina lopulta käy. Tietokone armahtaa asentajansa ja alkaa toimia.

Ihmisen tekemän koneen kanssa voit kokea raamatullisen armahduksen tai sitten voit laulaa Edu Kettusen laulun sanoin: "Saatanan kone älä hyydy!"

Lue lisää

Maalaiskesäteatteri kasvatti Antti Tuomas Heikkisestä näyttelijän

Aikansa huipputeknologiaa – Jalasjärvellä kunnostettiin vanhat tuulimyllyt

Kuka nyt haluaisi vaan yrittää – maatilajohtaja kuulostaa paljon paremmalta

Jätteiden kippaus luontoon on jo mennyttä – seuraavaksi haudataan polttomoottorit