Kolumni

Pyhä kolminaisuus, adu lasan tai mirepoix – Maailman keittiöt tunnistaa omista makupohjistaan, mitkä raaka-aineet tekevät ruuasta suomalaisen makuista?

Ruoka maistuu mummolalta, jos sen valmistus alkaa sipulin paistamisella voissa.

Miltä suomalainen ruoka maistuu? Tai pikemminkin, minkä makujen yhdistelmä saa ruuan maistumaan suomalaiselta?

Olen pohdiskellut tätä tutustuttuani maailman keittiöiden ”makupohjiin”.

Makupohjat ovat muutamien perusraaka-aineiden yhdistelmiä, jotka saavat ruuan maistumaan juuri tietynmaalaiselta.

Yksi tunnetuimmista on ranskalaisen keittiön mirepoix: voissa kuullotettuja porkkana-, varsiselleri- ja sipulikuutioita. Lukuisat ranskalaisen keittiön aarteet, esimerkiksi kukkoa viinissä ja burgundinpata, valmistetaan tälle perustalle.

Maailma on väärällään vastaavanlaisia makupohjia. Kataloniassa monen ruokalajin ensivaihe on sofregit: silputtua tomaattia ja sipulia. Joukkoon voi halutessaan lisätä myös punaista paprikaa ja valkosipulia.

Yhdysvaltain eteläosien keittiön tunnistaa pyhästä kolminaisuudesta: vihreästä paprikasta, varsiselleristä ja sipulista.

Intialaisen ruuan tunnusomainen maku on adu lasan: inkivääriä ja valkosipulia tahnaksi murskattuna. Monissa Kiinan maakunnallisissa keittiöissä inkivääri ja valkosipuli saavat seurakseen myös kevätsipulin.

Entä sitten Suomi? Mitä makuja ajattelet, kun ajattelet perinteistä, mummon tekemää ruokaa?

Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen voissa kuullotettu sipuli. Siitä on hyvä aloittaa niin makaronilaatikon kuin kalakeitonkin valmistus.

Voin ja sipulin lisäksi laakerinlehti, tilli ja maustepippuri ovat omasta mielestäni oleellisia raaka-aineita, jos haluaa valmistaa suomalaisen makuista ruokaa.

Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja-toimitussihteeri.

Lue lisää

Ruisleivästä paistoi päivä läpi – miksi monien elintarvikkeiden pitää olla yhtäkkiä paperinohuita?

Rapukekkerit palasivat koronatauolta

Nämä herkut ruokatoimittaja aikoo laittaa pöytään suomalaisen ruuan päivänä

Näin puuron tai muusin jämät muuttuvat hetkessä herkullisiksi rieskoiksi