LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kolumni

Kestääkö hallitus Iiristä ja Emmaa?

Karin ja Suomelan puheiden ansiosta maaseudun apteekit ovat saaneet myydä paljon Buranaa.

Tykkäsin Twitterissä kovasti, kun eduskunnan nuorin kansanedustaja, tamperelainen Iiris Suomela (vihr.) kertoi vauvauutisen koronakesällä 2020. Kaivattu lapsi syntyisi loppuvuodesta.

Suomelan perheessä on riittänyt tällä viikolla juhlaa. Keskiviikkona jälkikasvu täytti vuoden. Iiris-äiti puolestaan aloittaa vihreiden sijaisjohtajana tänään perjantaina, kun puheenjohtaja Maria Ohisalo jää äitiyslomalle.

Nämä ovat hienoja uutisia. Ne kertovat tasa-arvon maasta, jossa perhe tai perheenlisäys eivät enää ole este naisten uravalinnoille. Ne kertovat myös maasta, johon vauvat ovat toivottuja ja tervetulleita.

Vihreiden naisten esimerkki on kannustava. Se on myös jyrkkä vastalause vaarallisille höpöpuheille lapsista ympäristö- ja ilmasto-ongelmana.

Vauvat nousevat toisinaan merkittäviksi yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi. Puheenjohtaja Ohisalon perhevapaa johtaa sekä sisäministerin että ympäristöministerin vaihtumiseen.

Nykyinen ympäristöministeri ja MT:n kolumnisti Krista Mikkonen perii Ohisalolta poliisiministeriön johtovastuun. Mikkosen paikalle muun muassa ympäristö- ja hanhilupien valtiaaksi nousee vihreää eduskuntaryhmää johtanut Emma Kari. Nuorena kolmen lapsen äitinä Emma Kari on hänkin tasa-arvo-Suomen kelpo mannekiini.

Vihreille hieman ikävään sisäministerin tehtävään heitetty Mikkonen ja äitiyslomalle jäävä puheenjohtaja Ohisalo eivät ole ehtineet profiloitua kovin paljon maaseutua ja sen elinkeinoja ymmärtävinä vallanpitäjinä. Vallanperijät Kari ja Suomela puolestaan tunnetaan tähän saakka kaikkien asioiden – myös maalaiselon – erehtymättöminä asiantuntijoina. Kaksikon puheiden ansiosta maaseudun apteekit ovat saaneet myydä paljon Buranaa.

Hallitus sai keskiviikkona muodostettua kantansa siihen, annammeko EU:lle vallan määritellä kestävän tavan hoitaa omia metsiämme. Ruotsin tavoin Suomi haluaa pitää kiinni omasta päätösvallastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) perusteli päätöstä tuoreeltaan sillä, että kyseessä on Suomen kansallinen etu. Se oli hyvä perustelu ja noudatti keskustan vaatimusta hallituksen linjaksi.

Kaikkia kansallinen etu ei huoleta. Hallituspuolueista vihreät ja vasemmistoliitto luottavat tässä EU-komissioon ja metsänsä hävittäneisiin jäsenmaihin. Oppositio harkitsee jo välikysymystä.

Apteekin Burana-jonossa nähdään lähipäivinä myös pääministeri Marin. Hän joutuu miettimään, kuinka hallitus kestää sisäpiirissään niinkin hillittömiä henkilöitä kuin Emma Kari ja Iiris Suomela.

Suomelalla ja Karilla on nyt kaikki valta päättää, millä puolella vihreät EU:n metsä- ja ympäristösodissa seisovat. Kasvava riitely voi kaataa hallituksen nopeasti. Annika Saarikon keskusta ei voi tehdä näissä kysymyksissä kompromisseja.

Hallitus hajosi EU:n metsäkysymyksessä. Myös kansallisia metsä-, ilmasto- ja ympäristöpäätöksiä on sen pöydälle tulossa. Susi- ja hanhiluvista puhumattakaan. Maito on vaarassa läikkyä.

Terveen luonnon ja kestävän hiilenkierron kannalta suomalainen metsätalous kelpaa malliksi kaikille. Se tuo myös rahaa ja yhteiskunnalle mahdollisuuden rahoittaa koulutuksen ja hoivan tasa-arvoa, tiedettä, kulttuuria sekä äitien ja isien pitkiä perhevapaita.

Lue lisää

Kokoomus johtaa HS:n aluevaalikyselyssä – Helsingin äänten puuttuminen iskee vihreitä ja tuo etua keskustalle

Marin: Nykyisiä koronarajoituksia jatketaan helmikuun puoliväliin – poikkeuksena lasten ja nuorten ryhmäharrastukset

Marin uskoo koronarajoitusten jatkuvan vielä tammikuun jälkeen – monet ministerit kehottivat jälleen kansalaisia rokotuksiin