Kolumni

Toive Ruotsiin: Hultqvistin linja jatkukoon

Ruotsi voi saada tällä viikolla uuden hallituksen.

Pääministeriksi saattaa nousta Magdalena Andersson, joka vastikään valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen puheenjohtajaksi.

Suomalaisittain kiinnostavinta on, kenestä tulee Ruotsin puolustusministeri.

Stefan Löfvenin kolmessa hallituksessa eli 3.10.2014 alkaen puolustusministerinä on toiminut Peter Hultqvist.

Mahdollista on, että hän jatkaa tehtävässä tulevassakin ministeristössä.

Olipa Ruotsin uusi puolustusministeri kuka tahansa, toivottavasti hän syyllistyy Hultqvistin puolustuspoliittisen linjan omimiseen.

Peter Hultqvist on Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön lämmin kannattaja. Hänen ministerivuosinaan naapurusten yhteistoiminta on tiivistynyt ja monipuolistunut.

Yhteydenpito suomalaiskollegoihin on ollut ilmeisen mutkatonta.

Ainakin se on ollut aktiivista.

Sipilän hallituksen puolustusministerinä 2015–2019 toiminut Jussi Niinistö (ps., sin.) kertoi MT:ssä 23.10.2020, että hänellä ja Hultqvistilla oli neljän vuoden aikana noin 50 tapaamista.

Sama meno on jatkunut puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kaudella. Kaikkonen ja Hultqvist ovat kuulemma tavanneet ainakin 30 kertaa.

Tiivistä yhteydenpitoa, aktiivista tietojenvaihtoa, uusia sopimuksia, lisää yhteisiä harjoituksia – miksi?

Kolme tärkeintä syytä ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Venäjä anasti Krimin niemimaan Ukrainalta kevättalvella 2014. Lisäksi Venäjä on osapuoli Itä-Ukrainan sodassa. Parhaillaan arvuutellaan, miksi Venäjä keskittää joukkojaan Ukrainan rajalle.

Suomessa on lähihistoriankin perusteella paljon tietoa itänaapurimme aggressiivisuudesta. Tiedetään, että Kremlin kanssa on oltava varuillaan.

Ruotsissa on toisin. Venäjän tunkeutuminen Krimille lienee ollut ruotsalaisille vielä suurempi järkytys kuin suomalaisille.

Ruotsissa oli alettu ajatella, että maahan ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Kesäkuussa 2009 Ruotsin valtiopäivät erehtyi jopa päättämään, että maa luopuu yleisestä asevelvollisuudesta. Päätös syntyi äänin 153–150.

Krimin miehitys oli Ruotsissa kuin hälytyssireenin ulina. Se herätti ikävään tosiasiaan, että Venäjän toimet horjuttavat turvallisuutta Itämeren alueellakin.

Peter Hultqvistin mukaan asevelvollisuusjärjestelmän lakkauttaminen oli virhe, uutisoi Ilta-Sanomat viime perjantaina 19.11. Hultqvist oli kertonut näkemyksensä tavatessaan suomalaisia politiikan toimittajia Tukholmassa.

Ammattiarmeija ei ole toiminut, joten Ruotsi aikoo käynnistää asevelvollisuusjärjestelmänsä uudelleen, kirjoitti toimittaja Olli Waris Ilta-Sanomissa.

Hultqvistin oma henkilöhistoria voi olla yksi syy, joka selittää mutkatonta ja tiivistä yhteydenpitoa Suomen suuntaan: Hultqvistin äiti on kotoisin Kuusamosta. Sieltä hänet vietiin sotalapseksi Ruotsiin, jonne hän jäi pysyvästi.

"Lapsena Hultqvist vieraili Kuusamossa joka kesä. Äidinisä Arvi Kallunki lepää Kuusamon sankarihautausmaalla", kertoo toimittaja ja kirjailija Jari Korkki kirjassaan Puolustuksen paluu – Jussi Niinistön vartiovuoro.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on hyvällä tolalla. Siitä iso kiitos kuuluu Peter Hultqvistille.

Hyvät suhteet kestävät senkin, jos Suomen tuleva hävittäjävalinta on joku muu kuin ruotsalainen Jas Gripen.

Lue lisää

Asevelvollisuuskomitea esittää kutsuntoja myös naisille – koko ikäluokalle järjestettäisiin jatkossa yhteinen kutsuntapäivä

YIT pohtii Venäjän-liiketoimintojensa myymistä

Yli kaksi kolmesta venäläisestä suhtautuu Suomeen edelleen myönteisesti – suomalaisista tunnetaan parhaiten Haapasalo, Mannerheim ja Häkkinen, Niinistön tuntee vain yksi sadasta

Uutistausta Valko-Venäjästä: "Jotain poikkeuksellista on nyt tekeillä"