Kolumni

Kun perunakauppias koputti ovelle, tietosaalis oli laiha: Paikkakunta oli epämääräinen ja viljelijän nimi vain ”isäntä”

"Näin kalliita perunoita vaalitaan viimeiseen mukulaan. Voisikohan muissakin tuotteissa reipas hinta lisätä arvostusta?"

Ovellani kävi perunakauppias. Tilanne oli monin tavoin erikoislaatuinen. Meillä ei käy ovelta ovelle -myyjiä eikä perunakauppiasta koskaan. Lisäksi potut meinasivat jäädä kokonaan saamatta, kun aloin kysellä, ammattitauti nääs.

Minua kiinnostivat perunoiden viljelijä, tilan sijainti sekä näin maatalouden kriisissä perunanviljelyn yleensä ja näillä polttoaineen hinnoilla erityisesti kiertelykaupan kannattavuus.

Saalis oli laiha: paikkakunta oli epämääräinen ja viljelijän nimi vain ”isäntä”, joka ei kuulemma halunnut julkisuuteen. Kauppiaskaan ei ollut oikein juttutuulella, mutta sain kuin sainkin ostettua pakettiauton perästä säkin. Porkkanoitakin olisi ollut.

Perunasäkistä ilmeni ravintosisältö ja kotimainen alkuperä. Lajike, koko, pakkauspäivä ja pakkaaja puuttuivat. Harmi, sillä ensivaikutelman jälkeen voisin haluta näitä lisääkin: mukulat olivat mainioita keitettyinä ja loistavia uuniperunoina. Jos arvostustani laskikin itse myyntitapahtuma, sitä nosti laadun lisäksi kolmen euron kilohinta. Näin kalliita perunoita vaalitaan viimeiseen mukulaan.

Mietin, että voisikohan muissakin tuotteissa reipas hinta lisätä arvostusta ja että miksi juuri perunaa pitää saada halvalla. Sehän on täysin aliarvostettu tuote: pienen hiilijalanjäljen lähi­ruokaa, joka sisältää mukavasti C- ja B-vitamiineja, kaliumia ja jopa hyviä kuituja.

Peruna taipuu helposti moneen hyvään: keittoihin, patoihin, laatikoihin ja munakkaaseen, lohkoiksi, siivuiksi, kuutioiksi ja muusiksi, ilman kuoria juhlapöytään ja arkeen kuorineen – potut pottuina.

Pikaruokaakin se on, sillä kattilallinen kypsyy muita puuhaillessa. Isommasta satsista voi jalostaa kypsiä mukuloita jatkoruokiin. Kuoriperunoiden keittäminen pitäisikin saada kansalaistaidoksi, eikä kiertävä kauppiaskaan ole hullumpi idea.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

"Näin kalliita perunoita vaalitaan viimeiseen mukulaan. Voisikohan muissakin tuotteissa reipas hinta lisätä arvostusta?"

Lue lisää

Makkaraperunat

Nuoren miehen keittokirja plus

Lounaalla naisten vaatekaupassa

Hellan kulmalla: Lämpöä mausteista läpi talven – terästetty hehkuviiniglögi kuuluu ulos joulutorille