LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kolumni

Pulinat pois ja pelastuspuku päälle

Kelkka vain on siitä pirullinen vehje, että se vaatisi vähintään 15 sentin paksuisen jääkannen.

Viisi senttiä jäätä kantaa ihmisen, kaksi senttiä pilkkijän. Hauskaksi tarkoitettu letkautus antaa ymmärtää, että pilkkijä kyllä taitaa jäällä liikkumisen.

Ja piileehän tässä humoristisessa heitossa osatotuus. Alku­kaudesta jäälle pyrkivä pilkkijä tuntee vesistön syvänteet ja virtapaikat erittäin suurella todennäköisyydellä.

Hukkumistilastoihin tuntuvat päätyvän kalastajista ne, keillä on kiire saada verkot järven parhaille ottipaikoille, ei ehkä niinkään pilkkijät. Niitä pyytäviä verkonpaikkoja kun ei ole kuin rajallinen määrä.

Mutta miksiköhän he sitten hukkuvat, jos vesistö on tuttu? Moottorikelkka kulkupelinä lienee selitys useimmille alku­kauden hukkumiskuolemille. Harva kalastaja pääsee virittämään verkkonsa kotirannan tuntumaan. Jotta matka joutuisi ja olisi kevyempi kulkea, lähdetään kalaan moottorikelkalla.

Kelkka vain on siitä pirullinen vehje, että se vaatisi vähintään 15 sentin paksuisen jääkannen. Jääkannen, joka olisi yhtenäinen ja muodostunut suoraan vedestä syntyneestä teräsjäästä.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä 15 sentin paksuinen jääkansi puuttui ainakin kahdelta järveltä eri puolilta Pohjois-Savoa. Samana päivänä hukkui kaksi 70-vuotiasta miestä muutaman tunnin välein eri puolilla maakuntaa. Viranomaistiedotteen mukaan ainakin toinen miehistä oli liikkeellä moottorikelkalla.

Tästä ei kulunut kuin kolme päivää, kun Pohjois-Karjalassa Höytiäisellä hukkui kalapaikalleen menossa ollut mies, joka oli liikkeellä moottorikelkalla.

Itsenäisyyspäivänä Joensuussa vajosi jäihin kolme moottori­kelkkailijaa. He olivat onnekkaampia, sillä he onnistuivat pelastautumaan, vain kelkat painuivat pohjaan.

Taitava kuskihan saa moottorikelkan kulkemaan vaikka avovedessä. Riski piilee vaihtelevissa jääolosuhteissa, joihin on hankala reagoida vauhdissa, joskus jopa mahdotonta.

Virtapaikkoihin tai karikkojen viereen syntyneet tuuli­avannot vievät nopeasti turmioon, saman tekevät uveavannot.

Mutta millä ihmeellä intohimoiset kalastajat saa pysymään poissa vesiltä tai jäiltä? No ei varmasti millään, mutta pelastus­puvun hankkiminen olisi riskinhallintaa. Vaikkapa lasten ja lastenlasten kimppalahjana isovanhemmalle?

Naulakossa roikkuessaan pelastuspuku ei pysty pelastamaan ketään, joten puvun käyttöä on myös osattava vaatia riittävän napakasti.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Mutta millä ihmeellä intohimoiset kalastajat saa pysymään poissa vesiltä tai jäiltä?

Lue lisää

Video: viiksekäs köriläs tarttui kalastusporukan verkkoon – Karppi pärjää Suomen oloissa, mutta lisääntymiseen sillä on liian kylmä

Kruunupyyläisen perheyrityksen jääsahat viedään käsistä – korona ja avantouinnin suosio räjäyttivät kysynnän

Jäätilanne vaihtelee runsaasti ja voi heikentyä lauhan sään myötä – varmistu aina jään paksuudesta ennen pilkille tai hiihtämään lähtöä

Karkelot kanavalla: Muutaman sentin jää ei kanna tavallista tallaajaa, mutta pilkkijän alla se vain natisee, notkuu ja paukkuu