Kolumni

Muistatko kuka? Uuden ajan lapsitähti availi MTV:n kymppiuutisissa ihailijakirjeitä

MT:n suosittu Ikivihreät -kolumni muuttaa hieman muotoaan. Riku-Matti Akkanen tarkastelee musiikkihistoriaamme jatkossa kappaleiden sijaan enemmän tekijöiden näkökulmasta.

Lapsitähteys muutti kertaheitolla forssalaisen koulutytön Jonna Tervomaan (1973–) elämän vuonna 1983. Tervomaa lauloi tuolloin itsensä suomalaisten sydämiin Minttu sekä Ville -laululla MTV:n Syksyn sävel -musiikkikilpailussa, jonka hän voitti 61 333 yleisöäänellä.

Jonna oli kaikkien aikojen nuorin voittaja Syksyn sävelessä, ja voittokappaleesta tuli myyntimenestys. Veikko Samulin säveltämä ja Raul Reimanin sanoittama Minttu sekä Ville kipusi loppuvuodesta 1983 Suomen singlelistojen kärkeen ja oli myös levyautomaattien soitetuin kappale.

Seuraavana vuonna julkaistu esikoisalbumi Jonna myi sekin platinaa eli yli 50 000 kappaletta.

Vuoden 1983 Syksyn sävelessä esiintyi myös Jonnan isä Timo Tervomaa Karma-yhtyeensä kanssa. 1970-luvulla suosioon noussut yhtye jäi kuitenkin kisassa yhdeksänneksi kappaleella Tätä elämätä mätää, joka oli Tervomaan säveltämä ja Turkka Malin sanoittama.

Timon rooli tyttärensä Jonnan taustatukena oli luonnollisesti merkittävä.

”Menestys oli enemmän vaivaannuttavaa kuin suurta nautintoa. Vähän aikaa tuntui tosi oudolta, ja menestys aiheutti kateutta ja kiusaamista. Onneksi minun läheiseni olivat täyspäisiä ihmisiä”, Jonna Tervomaa muisteli myöhemmin haastattelussa.

Menestyksen ansiosta Jonnasta oli tullut lasten idoli, joka matkasi esiintymisiin keikkabussissa aivan kuten aikuiset artistit. Jonna avasi tien modernille lapsitähteydelle, joka koki todellisen buumin 1990-luvulla TV:n Tenavatähti-laulukilpailun siivittämänä.

Jo 1980-luvun Suomessa viestintävälineet monipuolistuivat, kun Yleisradion rinnalle tulivat lukuisat kaupalliset radiot ja kaapelitelevisio. Fanikulttuurissa someaikakausi ja sähköpostit olivat kuitenkin vielä kaukana edessäpäin.

MTV:n Kymmenen uutisissa 11-vuotias Jonna Tervomaa availikin ihailijoilta tulleita kirjeitä ja kertoi saavansa runsaasti kirjeenvaihtopyyntöjä.

Jonnan tähti loisti kirkkaana, ja levytysura jatkui. Hänen toinen albuminsa Tykkään susta julkaistiin 1985 ja kolmas, joka oli debyyttilevyn tavoin nimetty Jonnaksi, vuonna 1986.

Niitä seurasi vielä kuudentoista kappaleen kokoelma-albumi Parhaat vuonna 1987.

Euroviisukarsinnassa '88 Jonna esiintyi isänsä Timo Tervomaan ja Beat-yhtyeen kanssa. Timon säveltämä kilpailukappale Mayday Mayday sijoittui karsinnan neljänneksi.

Teini-iässä Jonna vetäytyi julkisuudesta, keskittyi koripalloon ja pelasi jopa A-tyttöjen maajoukkueessa.

Uuden musiikillisen tulemisensa Jonna Tervomaa teki 90-luvun lopulla, tällöin suoraan suomirockin eturiviin, mutta se on jo oma tarinansa.

Lue Ikivihreitä

Kirjoittaja on Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö.

Lue lisää

Syksyn haikea suosikki tangokuningattarelta

Pölyyntyneestä pahvilaatikosta löytyneelle C-kasetille oli äänitetty laulun aihio

Tinasormus ja muut Balkanin suosikit – Janne Hurmeen kiertue odottaa koronan jälkeistä aikaa

Musiikin suurmiesten jalanjäljissä – Jonna Tervomaan kesään kuuluu aikamatka Rauli Badding Somerjoen, Unto Monosen ja M.A. Nummisen aikaan Somerolla