Kolumni

Arkihuolesi kaikki heitä

Juha Marttila
Kolumni 13.12.2017

Juha Marttila: Maatilan joululla on tänä vuonna erityisen tärkeä merkitys. Nyt on hyvä saada perhe koolle ja rauha maahan.

Keväällä siunasimme kylvöjä Varsinais-Suomen Ruskolla. Piispa Kaarlo Kalliala suoritti toimituksen. Omassa puheessani pohdin viljelijän sielunmaisemaa. Totesin, että viljelijä on nyt hyvän kasvukauden ansainnut.

Ei tullut kesästä hyvää. Tuli hyvin erikoinen. Lämpösumma kertyi hitaasti. Mansikantuottajat kertoivat asiakkailleen, että pääsato valmistuu ensi viikolla - ja sitten taas ensi viikolla. Lopulta pääsato ei valmistunut lainkaan.

Kesä piti viljelijän varpaillaan. Se oli jatkuvaa valmiustilaa: Koska tulee se rako, jossa pellolle pääsee viljanoraiden kasvua avittamaan? Yleensä rako lopulta löytyi. Keskikesän satonäkymät olivat kohtalaiset.

Elokuussa epävarmuus valtasi mielen. Sadonkorjuu menee todella pitkäksi. Loppusyksyn korjuukelit tiedetään. Riskit kasvoivat joka viikko. Maantieteelle ei voi mitään.

Puinnit venyivät ja venyivät. Lopulta luvattiin viikon korkeapaine. Siinäkö pelastus?

Se oli erikoisin korkeapaine, mitä vastaan on tullut. Kai aurinko jossain mollotti, mutta paksu sumuverho peitti paisteen, ja ilmankosteus oli huipussaan päivin ja öin. Se oli sitten pakolla puimista loppuun asti.

Osa sadosta jäi peltoon. Mitä puitiin, oli sitkasta kuivata. Kolminkertaisesta öljylaskusta on moni puhunut.

Laatuviljaa on niukasti laarissa. Leipävehnässä se näkyy ensin, mutta on tämä ongelma karjatiloillekin. Huono rehu ei tuota navetassa tai sikalassa.

Rukiista saatiin hyvä sato. Saadaanko kansallisruoka ruisleipään kotimaista ruista, on ongelma reilun vuoden päästä. Sen verran vähiin jäivät rukiin kylvöt. Mylläreiden ja leipurien luulisi hamstraavan ruista kiihtyvään tahtiin.

Viljamarkkinoiden erikoisuudet putkahtavat esiin heti, kun ongelmia ilmenee. Leipäviljan ostajat huutelevat jo varmuusvarastojen perään.

Pistäkäähän jäitä hattuun. Markkinataloudessa hinnat nousevat merkkinä liikakysynnästä. Merkittävää hintojen nousua en ole vielä havainnut.

Valtio tuli nopeasti hätiin korvauksilla, jotka kattavat kuudesosan vahingoista. Hyvin pian kuulin erään maatalousyrittäjän toteavan: ”Parempi kun olisi jäänyt tulematta, sillä tästäkin ivailua riittää.”

Jokainen euro tulee tarpeeseen, mutta lause kuvaa hyvin yrittäjien tuntemuksia maatalouskriittisen keskustelun tiimoilla. Kannattaako hulluja yllyttää? Pari poliittista nuorisojärjestöä ja muutama talousliberaali kansanedustaja päättivät profiloitua tässäkin asiassa.

Suomalaista maatalouskeskustelua leimaa usein historiattomuus. Pohjoisessa asuva kansakunta on monet kerrat kokenut, mitä leivän loppuminen tarkoittaa.

Nuorille sopisi myös opettaa, millä tavalla itsenäinen Suomi on yhteiskuntarauhansa turvannut. Varjopuolena on seurannut maatalouden kilpailukyvyn heikkeneminen. Maksamme vielä sotakorvauksiamme.

Toinen leimaa antava piirre on vastakkainasettelu. Länsi-Euroopassa kaupunki ja maaseutu toimivat rinta rinnan, vaikka lanta usein tuoksahtaakin. Lieneekö suomalainen kaupunkikulttuuri liian nuorta, jotta itsetunto kestäisi luontevan yhteiselon.

Maanviljelijän tulot ovat aina olleet vaatimattomia suhteessa riskeihin, velkoihin ja työn määrään. Monen heikon vuoden jälkeen varsinkin investoineet ja velkaantuneet tilat ovat äärirajoilla.

Talousongelmat näkyvät maatalousyrittäjien jaksamisongelmina. Tilanteet ovat vakavia. Lapset voivat joutua sijaiskärsijöiksi, kun vanhemmat ovat itsensä työllä uuvuttaneet.

Maatilan joululla on tänä vuonna erityisen tärkeä merkitys. Nyt on hyvä saada perhe koolle ja rauha maahan.

”Arkihuolesi kaikki heitä” -laulun sanoilla on juuri nyt syvällinen tarkoitus.

Joulun henki ei tule lahjojen määrästä. Yhdessäolo ja joulun sanoma on tärkeintä.

Jouluun kuuluu toki myös hyvä kotimainen jouluruoka. Olkaamme ylpeitä siitä, että itsenäinen Suomi ja sen maatalous kykenevät tuottamaan ruuan kansalaisille.

Kun päivä pitenee, maanviljelijän mieli taas herää uuteen odotukseen ja toivoon. Sellaiseksi meidät on rakennettu.

Kirjoittaja on MTK:n ­puheenjohtaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit