Kolumni

Karppi kylpyammeesta joulupöytään

Riitta Mustonen
Kolumni 23.12.2017

Tšekkiläisen perheenisän kunniatehtävänä on kalauttaa karppi hengiltä.

Vierailin lokakuussa Tšekinmaalla ja pääsin katsomaan, kun karppeja pyydettiin altaasta. Karppi kuuluu tšekkiläiseen joulupöytään niin kuin meillä kinkku tai ennen lipeäkala, mutta aika erikoiselta perinteeltä se vaikuttaa.

Tšekkiläiset syövät kalaa todella vähän, alle kaksi kiloa henkeä kohti vuodessa. Osa siitä on karppia, joita kasvatetaan maan lukuisissa kala-altaissa.

Karpeista 90 prosenttia syödään jouluna. Niiden pyytäminen aloitetaan jo varhain syksyllä. Ne siirretään kasvualtaista pienempiin lammikoihin, missä niitä pidetään ravinnotta kaksi kuukautta, jotta niistä poistuisi niin sanottu mudan maku. Tämän jälkeen ne viedään myytäväksi. Parikiloinen kala maksaa noin kuusi euroa.

Pari viikkoa ennen joulua kaduille ilmestyvät isot kalasaavit tai altaat, mistä asiakkaat valitsevat haluamansa karpin, siis elävän kalan, ja vievät sen kotiinsa. Kala pannaan kotona veteen esimerkiksi kylpyammeeseen odottamaan joulua, ja perheenisän kunniatehtävänä on ennen jouluateriaa kalauttaa kala hengiltä.

Kalantappo kuuluu Tšekissä kansalaistaitoihin.

Näin joulupöytään saadaan tuoretta kalaa. Yleisin tapa on syödä karppi paistettuna fileenä.

Perinne tulee kuulemma siitä, että Jeesus söi viimeisellä aterialla kalaa. Sen muistoksi väki kokoontuu kala-aterialle – juhlimaan Jeesus-lapsen syntymää.

Eläinsuojelusta puhutaan EU:ssa paljon, mutta ilmeisesti juhlapyhien perinteet ovat niin pyhiä, että niitä eläinsuojelu ei koske. Karppien kohtalo vaikuttaa kuitenkin aika kovalta – vaan eihän se ole mitään meikäläisiin rapuihin verrattuna, jotka kiehuvat kuoliaiksi.

Hyvää joulua hellan kulmalle!

Aiheeseen liittyvät artikkelit