Kolumni

Ymmärtäväinen hymy lupauksille

Sari Hyvärinen
Kolumni 27.12.2017

Moni joutuu tunnustamaan, että tuli suureen ääneen rakettien paukkuessa uhottua kohtuuttomia.

Jos sanon sinulle uudenvuodenaattona, että aion ensi vuoden aikana laihtua 20 kiloa, kymmenkertaistaa yritykseni liikevaihdon, puolittaa tekemäni työmäärän ja pitää kodin siistinä joka päivä, hymyilet ymmärtävästi. Näitä nyt vain kuuluu sanoa. Harva aidosti olettaa, että annetut uudenvuodenlupaukset pitävät.

Kuntosalit tulvivat väkeä tammikuussa, helmikuussa on jo hiljaista. Tupakka- ja karkkiostoksille hipsitään nolona, naapurilta salaa. Tuli suureen ääneen rakettien paukkuessa uhottua kohtuuttomia.

Tiedämme, mitä haluaisimme. Minkälaisia haluaisimme olla. Unohdamme kuitenkin kysyä itseltämme, miksi. Miksi haluaisin muuttua toisenlaiseksi? Miksi haluaisin saavuttaa tavoitteeni? Kun unelmaan tai lupaukseen ei löydy perusteita, ne jäävät hataralle pohjalle.

Miltä minusta tuntuu, kun olen unelmatilassani? Helpolta, kevyeltä, turvalliselta, hyvältä. Haluan saavuttaa unelmani, koska haluan kokea näitä tunteita elämässäni. Intuition tavoittaa parhaiten tunteiden kautta, mielemme 5% rationaalista ajattelua kyllä tuottaa sitten järkiperusteet.

Vaatii tuhansia toistoja, ennen kuin uuden opettelusta tulee automaattinen tapa, joka ei vaadi keskittymistä tai tahdonvoimaa. Uudenvuodenaatto on houkutteleva hetki tehdä lupauksia, koska tulevana vuotena odottavat tuhannet mahdollisuudet harjoitella uutta.

Jos haluat, että uudenvuodenlupauksesi pitävät tulevana vuotena, kysy itseltäsi mitä. Ja muista kysyä lisäksi miksi. Silloin tulet löytämään vastauksen myös kysymykseen miten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit