Kolumni

Rutiinien autuus

Eveliina Kutila
Kolumni 03.01.2018

Kun elämän perusasiat automatisoi, jää aivokapasiteettia ja arkipäivien minuutteja käytettäväksi vaikka puolison hyvänä pitämiseen

Olemme varmaan suurin osa yhtä mieltä siitä, että joulu ja uusi vuosi katkaisivat arjen puurtamisen mukavasti. Siitä huolimatta tässä vaiheessa alkanutta vuotta moni on jo innoissaan, että pääsee takaisin rutiineihin kiinni.

Olen päättänyt tänä vuonna suhtautua arjen pyörityksessä välttämättömiin rutiineihin kuten Steve Jobs mustaan poolopaitaansa. Jobs pukeutui aina samanlaisiin vaatteisiin, jotta välttyi mitä tänään pukisin -valinnoilta. Sen sijaan hän saattoi keskittyä firmansa johtamiseen ja uusien asioiden ideoimiseen, jotka ovat paljon hauskempia juttuja kuin aamurutiinit.

Kun elämän perusasiat automatisoi, jää aivokapasiteettia ja arkipäivien minuutteja käytettäväksi muuhun. Ja ylimääräiselle ajalle on ehdottomasti käyttöä. Voin käyttää extra-ajan ainakin lasten kanssa hassutteluun ja puolison huomioimiseen.

Lapsiperheessä rutiineja automatisoitavaksi riittää. Kauppalistaa on turha joka kerta kirjoittaa uudelleen. Siivouspäivä on loistava idea. Ei tarvitse miettiä, missä välissä huusholli laitetaan kuntoon, kun se tapahtuu aina samana päivänä. Alkaneena vuonna aion siirtää lisää kotihommia nämä asiat tehdään ilman ylimääräistä miettimistä -kategoriaan.

Nimittäin rutiineiden ihanuus on siinä, ettei niitä tarvitse ajatella. Silloin ehtii miettiä ja suunnitella esimerkiksi seuraavaa lomaa, joka taas katkaisee arkirutiinit. Siihen asti nautitaan aina valmiista kauppalistasta, koska sen ansiosta voi heittäytyä arki-iltana sohvalle ja olla hetken ajattelematta mitään. Kuten luovuustutkijat jaksavat muistuttaa, se on edellytys sille, että saa aikaiseksi jotain uutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit