Kolumni

Kuumottava glögimuisto

Heli Virtanen
Kolumni 30.12.2017

Kolme turvaa tuovaa keittiövinkkiä pikkulasten vanhemmille.

Oli uudenvuodenaatto (niin ainakin kuvittelen), seisoin hellan kulmalla ja olin kaksi- tai kolmevuotias. Pituutta minulla oli vajaa metri eli juuri sopivasti ylettyäkseni liedellä lämpenevään glögikattilaan.

Kuinkas sitten kävikään?

Sattui niin paljon, että tuosta uudenvuodenaatosta jäi pysyvä muistijälki, yksi ensimmäisistäni. Ensin sattui, kun kuuma glögi kaatui rinnuksille, sitten sattui, kun vanhempani pakottivat minut kylmän vesisuihkun alle ikuisuudelta tuntuvaksi ajaksi.

Muistan, kuinka palovamma-alue rasvattiin, peitettiin sideharsolla ja minut passitettiin sänkyyn – ei päivystykseen, sillä niin kuin suutarin lapsilla ei ole kenkiä, lääkärin lapset jäävät vaille virallisia terveydenhoitopalveluita. Ensihoito kuitenkin onnistui, sillä ihoon ei jäänyt pysyviä paloarpia.

Tuon tapauksen jälkeen olen kuullut lähipiiristäni ainakin puolenkymmentä samantapaista. Lasten palovammat olivat yleisiä 30 vuotta sitten, ja yleisiä ne tuntuvat olevan edelleen.

Keittiöhommien hoitaminen leikki-ikäisten seurassa onkin kuumottavaa puuhaa. Ei ole helppoa pitää nälkäistä lasta pois lieden ääreltä, missä kaikki kiinnostava tuntuu tapahtuvan.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä annan kolme ohjetta vielä lapsettomille pareille ja pikkulasten vanhemmille:

1. Jos ostatte uuden lieden, ostakaa malli, johon saa kiinnitettyä saman valmistajan liesisuojan. Ostakaa liesisuojakin valmiiksi. Lastentarvikeliikkeissä myydään suojia, mutta niiden kiinnittäminen tukevasti voi olla hankalaa.

2. Olkaa varovaisia ja valppaita keittiössä.

3. Opetelkaa ensiaputaidot. Niistä voi olla hyötyä keittiön ulkopuolellakin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit