Kolumni

Keittiö täynnä roskaa

Jukka Pasonen
Kolumni 13.01.2018

Kierrätys kotikeittiössä vaatii hermoja ja tilaa.

Rakennettaessa kodin kallein huone on usein keittiö. Kallis se on käytössäkin, koska remontti väijyy kaapin takana tarpeiden muuttuessa. Milloin puuttuu työskentelytasoja, milloin kaappeja tai pistorasioita.

Nyt keittiömme tarvitsisi ratkaisun jätevuoren sijoittamiseen.

Roskakaappi on jätteiden erotteluun naurettavan pieni. Olen virittänyt sinne neljä kahdella kiskolla kulkevaa roska-astiaa, joihin tungemme sekajätteen, biojätteen, nestepakkauskartongit ja säilyketölkit sekä muun metallin. Ai niin, metalliastiaan menevät myös lasipurkit ja -pullot.

Biojäte on omakotitalossa hankala, koska pieni kompostori jäätyy talvella. Syntyneelle kompostimullalle on myös vaikea keksiä käyttöä.

Palataanpa keittiöömme: Yhden työtason alustan täyttävät kaksi suurta pönttöä. Toiseen menevät pakkauskartongit, toiseen muovit.

Jos sattuvat mahtumaan, koska muovi­jätettä tulee niin paljon, että pönttö pitäisi tyhjentää kierrätys­pisteeseen viikoittain. Aina sitä ei muista ottaa mukaan kauppareissulle. Tai jätepönttöjä ja kasseja on niin paljon, etteivät ne kaikki mahdu pieneen farmariautoon.

Taas takaisin keittiöön: siellä on vielä palautus­pullot, lehdet ja muut paperit, patterit ja muu ongelmajäte sekä vanhaksi menneet lääkkeet ilman paikkaa.

Niille löytyy tila kodinhoitohuoneesta. Tosin ne vievät kaksi alakaappia, joten kodinhoitohuoneen varsinainen käyttö vaikeutuu.

Jätteen kierrätys ja energiaksi polttaminenkin on edistysaskel kaatopaikalle aumaamiseen verrattuna. Kierrätys on kuitenkin kuin epätoivoinen rakkaus: sen kanssa on vaikea elää, mutta siitä luopuminen toisi maailmanlopun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit