Kolumni

Oman arkensa toimitusjohtaja

Perheen toimitusjohtaja optimoi vaippojen käytön, kannustaa muksua potalle ja säästää euron poikineen.

Vaurastumisesta puhutaan ahkerasti somessa. Mutta seuraisitko naamakirjatuttavien ohjeita sijoittaessasi omia rahojasi?

Facebookkiin on syntynyt suljettuja ryhmiä, joissa ihmiset jakavat avoimesti omia tapojaan toimia raha-asioissa. Keskustellaan siitä, miten itse kukin voi erilaisin keinoin kasvattaa omaisuuttaan, tulojaan ja panna varallisuutensa poikimaan.

Raha ei ole vain hyvätuloisten tai perintöjä saaneiden puheenaihe. Nyt myös pienituloiset pohtivat ääneen tapoja säästää ja kasvattaa pesämunaa.

Syytä onkin. Taloudellisesti epävarmassa tilanteessa säästöt takaavat paremmat yöunet.

Moni on hoksannut, etteivät tulevaisuuden eläkkeet ole nykyisten kaltaisia. Yhä useampi tekee päätöksen varautua itse säästämällä omaa vanhuuden turvaansa.

Varautua kannattaa myös varhaisempien elämänmullistusten vuoksi.

Joku säästää sukanvarteen, jotta voi hoitaa lapsiaan tulevaisuudessa pidempään kotona. Toinen säästää pitääkseen sapattivapaata ja matkustellakseen.

Säästöt osoittautuvat tarpeellisiksi etenkin ikävissä elämänmullistuksissa. Kun kohdalle osuus vakava sairaus tai avioero. Kuinka moni sinnittelee huonossa avioliitossa, kun ei ole varaa lähteäkään?

Suhtaudun someryhmien tarjoamaan talousneuvontaan kriittisesti, mutta uteliaisuudella. En lähtisi sijoittamaan suin päin naamakirjaohjeiden mukaan, vaikka superrahastoon laittavat rahojaan nyt "kaikki".

Mutta seuraan mielenkiinnolla, millaisia ajatuksia ihmisillä on.

Moni haaveilee äkkirikastumisesta, mutta suurin osa pitää vaurastumisen perustana säästeliäisyyttä ja ansaintamahdollisuuksien parantamista.

Kun kuluttaa vähemmän kuin tienaa, säästöä syntyy väistämättä.

Minusta tuntuu hyvältä huomata, että naiset ovat alkaneet puhua aktiivisemmin rahasta.

Vaikka kotona hoitovapaalla olevan äidin tulovirrat ovat pienet, rahaa se on sekin. Säästää voi vaikka viisi euroa kuukaudessa.

Perheenäiti on oman taloutensa toimitusjohtaja. Jokainen valinta vaikuttaa. Kun optimoi kertakäyttövaippojen kulutuksen, seuraa tarjoukset ja kannustaa muksua aktiivisesti potalle, säästää pikku hiljaa euron poikineen.

Ruokakaupassa valinnoilla on myös merkitystä. Kun miettii koko viikon tarpeet kerralla ja suunnittelee ostokset huolella, rahaa ei mene hukkaan biojäteastian kautta. Ei ole pakko tinkiä esimerkiksi kotimaisuudesta, jos se on tärkeää.

Tärkeä näkökulma vaurastumiseen ovat arvot. Joku haluaa vaurastua ollakseen rikas. Raha itsessään ei kuitenkaan ole ainoa arvo.

Yhä useampi arvostaa vapaa-aikaa ja mahdollisuutta irrottautua arjesta. Tilillä oleva raha mahdollistaa sellaisia toiveita.

Minusta tärkeä vaurastumisen taustalla vaikuttava arvo on halu riippumattomuuteen. Kun saavutan tietyn vaurauden tason, voin tehdä riippumattomammin itselleni tärkeitä valintoja.

Vaurautta tavoitteleva ei välttämättä halua luopua työnteosta vaan tavoittelee perheelleen hyvinvointia, parempaa asumista, vapautta harrastaa, aikaa yhdessäoloon ja mahdollisuutta huolehtia terveydestään.

Minusta aidosti vauras ihminen on oppinut myös tärkeimmän opin rahasta: sijoita sinne, missä sydän on.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarvitaanko EU- parlamentissa yrittäjiä?

Karjalainen: Pohjois-Karjalassa tilauskirjat ovat täynnä ja kasvu jatkuu vahvana

Salaman raiskaama tiskirätti – ja silti onnekas