Kolumni

Glögikausi jatkuu yhä – vaan ei kaupassa

Ilkka Hemmilä
Kolumni 03.02.2018

Glöginystävä hamstraa lopputalven juomat tammikuun alennusmyynneistä.

Paraikaa se puskee päälle. Valkoinen, viimainen ja verkalleen valoisammaksi muuttuva vuodenaika, jota Suomessa talveksi kutsutaan.

Talvihan on varsin mukava vuodenaika – joskus sitä pitää tosin tarkastella sopivalta etäisyydeltä. On ihanaa nauttia luonnosta, mutta mieltä myös lämmittää, kun saa päättää illan lämmin kuppi kädessä, sohvan nurkassa ja vilttiin kääriytyneenä.

Kokemuksen kruunaa juuri oikea juoma: glögi. Lämmin, makea ja maustettu kausituote on talven täsmälääke, vastapainoa kylmälle ulkoilmalle.

Glögifanaatikolta talven torjunta vaatii yllättävän paljon ponnisteluja. Varsinkin alkoholittoman glögijuoman sesonki päättyy jouluun, vaikka talvi on silloin hädin tuskin aluillaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tammikuun alussa pitää hamstrata alennusmyynnistä viimeiset glögipullot ja -tölkit kaapin perukoille. Kassalla olo on kuin syksyyn varautuvalla oravalla.

Kaupoista juomaa on lähes mahdotonta bongata helmikuussa, jolloin hanget ovat korkeimmillaan.

Elämme yhteiskuntatieteilijöiden mukaan palveluyhteiskunnassa. Mistä olisi saatavilla palvelu, joka takaa glögitarjonnan ei vain jouluksi vaan koko talveksi?

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT