Kolumni

Ämpärikansan nousukausi

Kimmo Lundén
Kolumni 10.03.2018

Great! Korkeammalle, nopeimmin, voimakkaimmin – superlatiiveja kuin Trumplandiassa.

Se on menoa, kun nousukausi koitti meille!

Suomen talous kasvaa kohisten kolmen prosentin kulmakertoimella. Näinhän tässä pitikin käydä, vaikka harva ekonomisti uskalsi sitä etukäteen ajoissa ennustaa.

Mutta lähteekö suomalaiskuluttajalta ylipäätään kulutus niin sanotusti lapasesta, jos ja kun nyt paremmat ajat ovat täällä?

Kuluttajien luottamus löi ennätyksiä helmikuussa. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorin helmikuun lukemat 25,8, olivat mittaushistorian korkeimmat.

Great! Korkeammalle, nopeimmin, voimakkaimmin – superlatiiveja kuin Trumplandiassa.

Taloustietäjiä kun aikansa kuuntelee, pohjalta väikkyy kuitenkin aina pessimistisiä varoituksia. Nyt tarkalla korvalla.

Huomenna on huonommin! on se ennusteista tavallisin, kun kuuntelee vaikka Suomen Pankin tai Finanssivalvonnan varoituksia: "Korot eivät ole ikuisesti nollassa".

Suhteellisen kauan saatiin odottaa vuoden 2008 finanssikriisin puhkeamisen jälkeen odottaa, ennen kuin talouslehdistä saatiin lukea ensimmäiset varoitukset talouden ylikuumenemisesta.

"Buumi voi tuntua hyvältä, mutta mukana kulkevat kriisin siemenet", siteerasi talouslehti Financial Times ekonomisti Stefan Koothsia Kielin maailmantalouden instituutista. Saksan tuotanto käy jo täysillä, yhdeksäs peräkkäinen talouskasvun vuosi on alussa.

Vara on tietenkin viisautta – eikä se kaada venettä.

Veneistä puheen ollen, purjehduskausi on jo kohta täällä, kunhan päästään pakkasista ja jääkannesta.

Seurasin helmikuun Helsingin Venemessuilla potentiaalisten jahdinostajien käyttäytymistä nousukauden harjalla. Tarjolla oli kymmeniä tuhansia euroja maksavia jokamiehen ja veneilevän naisen daycruisereita. Purjeveneistä upein oli pitkälti toista miljoonaa euroa maksanut 50-jalkainen Club Swan -kilpapurjevene.

Messuilla kauppa kävi kuitenkin kiivaimmin venehuoltoyrityksen jakamilla ilmaisilla ämpäreillä. Sinisiä Volvo Pentan ämpäreitä jonotettiin aina, kun osasto sai niitä lisää.

Ämpärikansalla ovat jalat tukevasti maassa.

Kulutusjuhla saa odottaa!

Simonkadun pääekonomisti tarkastelee talouden käänteitä Maaseudun Tulevaisuuden viikonvaihdesivuilla joka toinen viikko. Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti, VTM.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT