Kolumni

Matkustan mahallani, osa 3

Eija Mansikkamäki: Maisemat ja maut kuuluvat kiinteästi yhteen.

Olen jakanut kanssanne tällä palstalla pelkojani siitä, ettei elämä riitä kaikkien maailman ihanien maisemien ja makujen sulatteluun. Ne kun kuuluvat kiinteästi yhteen. Reissusta jää valju maku, ellei ruokakokemus täytä odotuksia, makuineen ja palveluineen. Samasta syystä pitsa-, kebab- tai sushi-illallinen koti-Suomessa ei täytä kaukokaipuuta täysin, vaikka ympäristö olisikin autenttisen napolilainen, turkkilainen tai japanilainen.

Tällä kertaa tein mahamatkan Pariisiin. Mukana oli 10-vuotias, syntyjään sekä herkkusuu että taitelija. Katsoin museotärpit valmiiksi ja hehkutin niitä etukäteen, mutta tietysti siellä syötiinkin, huokeasti, mutta hyvin.

Koulussa tytön piti kertoa, mitä oli matkallaan nähnyt. Kyllä yllätyin, kun mukula ei meinannut muistaa Louvren nimeä eikä Sacre Coeurin kirkkoa mutta listasi kuppilat ja syömisensä pilkuntarkasti, osin jopa ranskaksi.

Nyt opettajakin tietää, missä voi maistella hummeria ja sammakonreisiä ja mistä saa eteensä saavillisen suklaamoussea. Puhumattakaan värikkäistä macaroneista, joita vilisi kaikkialla.

Pelästyin. Olenko tartuttanut maha edellä -matkustamisen lapseeni? Eikö hänkään tule koskaan muistamaan maisemia vaan vain makuja? Onko sillä edes väliä, jos elämys jää mieleen?

Kotona päätin ilahduttaa muuta pesuetta Belgian-muistoillani, sinisimpukoilla. Harjasin, koputtelin ja keitin nilviäisiä äidillisen hellästi. Ruokapöydässä sain kiitokseksi äänekästä yökkäilyä.

Lohduttauduin sillä, että ehkä elämys ei päässyt oikeuksiinsa keravalaisessa kotikeittiössä, mutta olisi maistunut matkalla. Eihän grillimakkarakaan ole sama kotitakassa kuin nuotiolla käristettynä.

Lue myös:

Matkustan mahallani

Matkustan mahallani, osa 2

Lue lisää

Rapukekkerit palasivat koronatauolta

Nämä herkut ruokatoimittaja aikoo laittaa pöytään suomalaisen ruuan päivänä

Näin puuron tai muusin jämät muuttuvat hetkessä herkullisiksi rieskoiksi

Silja Symphony palaa risteilemään Helsingin ja Tukholman väliä puolentoista vuoden tauon jälkeen