Sote ratkaisee monen kunnan kohtalon - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Sote ratkaisee monen kunnan kohtalon

Jos sote ja maakuntauudistus kaatuvat, niiden mukana voi kaatua moni kuntakin. Ennemmin tai myöhemmin.

Erityisesti pienissä kunnissa ja maaseudulla yleensä on syytä huolestua hallituksen kouristellessa sotensa kanssa.

Vaikka koko hankkeesta ei enää jaksaisi kiinnostua pisaran vertaa, syytä olisi. Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus selviävät kyllä, vaikka koko hanke kaatuisi. Pienissä maaseutukunnissa tilanne onkin hankalampi. Pahimmillaan soten kaatumisen mukana kaatuu myös moni kunta.

Jos aivan loppusuoralle päässyttä maakuntauudistusta ei nyt saada maaliin, se on tappio suurelle osalle maakunnissa asuvia kansalaisia. Heidän omat kuntansa joutuvat vastaisuudessakin huolehtimaan asukkaiden terveydenhoidosta, mutta ne joutuvat tekemään sen yksin.

Maakuntauudistuksen perusajatuksena on ollut muodostaa alueen kuntien yhteenliittymä, joka olisi vahvempi järjestämään alueelleen sosiaali- ja terveysalan palvelut. Vaikka järjestelmä tuntuu edelleen monimutkaiselta ja byrokraattiselta, se lienee kuitenkin yksinkertaisempi ja tehokkaampi kuin nykyinen malli, jossa kunnat joko itse tai yhdessä yrittävät huolehtia näistä tehtävistä.

Jos maakuntauudistus kaatuu, moni pieni kunta joutuu pakostakin liittoutumaan muiden kanssa pystyäkseen selviytymään väestön ikääntymisen aiheuttamasta haasteesta. On hyvä kysymys, miksi joku yksittäinen kunta voisi olla maakuntaa vahvempi toimija keskustellessaan Terveystalon tai Attendon kaltaisen yksityisten terveysjättien kanssa palvelusopimuksista.

Osa kunnista voi kisassa jonkin aikaa menestyäkin, jos ne ovat tarpeeksi isoja, omaavat hyvän väestön ikärakenteen ja ennen kaikkea ovat jo tähän mennessä osanneet liittoutua muiden kanssa. Mutta helppoa se ei tule olemaan niillekään. Erityisesti sen jälkeen, kun ensimmäisiä sopimuksia yksityisten jättien kanssa on tarkoitus uusia.

Myös maakuntien itsensä kannalta oman hallinnon menettäminen on vakava paikka. Kuka sen jälkeen pitää maakunnan puolta, kun metropolikehittymistä edistetään erityisesti pääkaupunkiseudulla voimakkaasti? Osa maakuntien keskuskaupungeista voi tähänkin jonkin aikaa pystyä, mutta monelle muulle kunnalle se on jo alkuunsa liian vaikeaa.

On aivan varmaa, että monet lupapalvelut ja muut elinkeinoelämänkin kannalta keskeiset toiminnot valuvat entistä nopeammin pääkaupunkiseudulle, jos maakuntauudistus nyt kaatuu. Keskusjohtoisuus tuottaa helposti byrokratiaa, joka on maakuntien asukkaille vierasta, muualta annettua.

Maakuntien mahdollisuus päättää omista asioistaan edelleen mahdollista toteuttaa, mutta veitsenterällä se on. Siitäkin huolimatta, että myös oppositiossa oleville sosialidemokraateille ja vihreille tämä voisi kelvatakin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen mahdollinen kaatuminen on nyt poliittisen tapahtumisen keskiössä. Niin se ehkä onkin, mutta erityisesti maakuntien kannalta kysymys on poliittista draamaa isommasta asiasta.

Monen kunnan osalta tässä draamassa ratkaistaan niiden itsenäisyys ja mahdollisuudet tuottaa asukkailleen hyvinvointia. Tämä on jäänyt sotedraaman varjoon. Valitettavan pahasti.

Lue lisää

Vihreät unohtavat taas maakunnat

Valtion on oltava läsnä koko maassa

Edessä vielä pitkä polku

SDP:n Rinne: Koronan myötä aluekehitys Suomessa saattaa kääntyä tasapainoisemmaksi – "Maakuntiin tarvitaan lisää koulutuspaikkoja"