Kolumni

Älä tule paha cocktail

Suomen rannikkovesiä ja järvien tilaa on saatu parannettua merkittävästi viime vuosikymmeninä. Tulokseen on päästy tehokkailla vesiensuojelutoimilla, eikä työ ole vielä päättynyt.

Nyt vesistöjä kuitenkin uhkaavat erilaiset mikromuovit ja kemialliset haitta-aineet.

Vanhentuneita lääkkeitä apteekkiin viedessä ajattelee herkästi, että Intiassa ja Kiinassa tilanne on pahempi eikä suomalaisen teoilla ole vaikutusta.

Joku muu aina heittää kemikaalit viemäriin, vetää vanhat lääkkeet vessanpöntöstä alas ja kaataa maalipurkin puroon.

Tällainen ajattelumalli ei kuitenkaan käy mitenkään. Tässä asiassa jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon – tai muovinsa kierrätykseen.

Kodin vanhentuneet lääkkeet voi viedä apteekkiin tuhottavaksi, vessanpönttöä ei saa pitää hävityskanavana ja erilaisia kemikaaleja ostaessa on hyvä suosia ympäristömerkillä varustettuja tuotteita.

Maailman vesivarojen huventuessa entisestään tulee nykyisen käyttöveden kierrättämisestä yhä merkittävämpää.

Haitta-aineiden määrät ovat edelleen häviävän pieniä, mutta mikäli toimenpiteisiin ei ryhdytä, aineet kerääntyvät kumuloituvasti. Jossain kohtaa lukemat tulevat kuitenkin väkisin vastaan.

Kun kiistattomat todistusaineistot saadaan joskus pöydälle, voi olla jo liian myöhäistä.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan masennuslääke Prozacin jäämät saivat koirassimpukat kutemaan. EU-maat havahtuivat, kun koiraskalat muuttuvat naaraskaloiksi lääkejäämien vaikutuksesta. Sairaaloista puolestaan erittyvät antibioottijäämät voivat aiheuttaa resistenssiä. Monista vaikutuksista on vasta arvioita ja oletuksia.

Ihmiseen kohdistuva vaikutus voi tulla suoraan veden kautta tai sitten välillisesti esimerkiksi kalansyönnin kautta. Kala siirtää aineita ravintoketjussa eteenpäin – myös ihmiseen.

Keinoja ongelmien ehkäisyyn ja minimointiin on useita. Yksi on lääkejäämien ehkäisyssä kuitenkin ylitse muiden: lääkkeiden käytön vähentäminen.

Se ei kuitenkaan käy ihan tuosta vain eivätkä monet edes voi harkita lääkkeistä luopumista. Mikä siis tekisi meistä terveempiä ilman kemiallisia aineita?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkejäämistä muodostuvat "kemikaalicocktailit" puhuttavat – kulkeutuvat lopulta ihmisen elimistöön ruuan tai veden mukana

Kuuntele kolumni Simo Rallin kertomana: Kauraa, kauraa, peruskauraa, hamppua, humalaa, kannabista ja taas kauraa...

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?