Kolumni

Simonkadun pääekonomisti: Ole oman elämäsi ekonomisti ja vahtaa bkt:n värähdyksiä hetki hetkeltä

Kimmo Lundén: Talousilmapuntarissa viisari on kesälläkin ehtinyt väristä jo moneen kertaan.

Lomakausi lähenee loppuaan, rapukausi rallattaa ja koulut ovat juuri alkaneet.

Miten makaa Suomen talous juuri nyt?

Kesäkuumallakin tiedonnälkäisimmät bruttokansantuotteen kehittymistä seuraavat ovat voineet vahdata lähes reaaliaikaisesti, miten kansantuote kehittyy. Lukuisat muuttujat tuoreet tilastot heiluttavat bkt-ennustetta. Heinä–syyskuunkin ennuste värisee tilastodatan tahtiin.

Suomen Pankki toi verkkosivulleen jo viime vuoden vaihteessa näppärän työkalun. Tämä päivittää Suomen bkt:n lyhyen aikavälin ennustetta sitä mukaa, kun vaikkapa tilastokeskus on pukannut kuukausittaisen työllisyysraporttinsa, teollisuustuotannon kertymän, kuukausitietoa rakennusluvista, uudisrakentamisen volyymi-indeksin muutoksista...

Muuttujia Nowcasting-mallissa on viitisenkymmentä.

Lomaltapalaajan ei tarvitse enää kysyä naapurilta, miten maa makaa ja vieläkö talouskasvu jatkuu.

Kyllä se jatkuu, mutta toteutuuko keskuspankin kesäkuussa antama viimeisin ennuste 2,9 prosentin talouskasvusta vuodelle 2018? Lyhyen ajan talousilmapuntarissa viisari on kesälläkin ehtinyt väristä jo moneen kertaan, ja kumpaankin suuntaan.

Kommenttia kirjoittaessa viimeisimmät tiedot Nowcastingiin oli syötetty 24.7. julkaistusta talousdatasta: aloitetut rakennukset toukokuussa yllättivät positiivisesti – aloitukset olivatkin kasvaneet kolme prosenttia, kun malliin syötetty aiempi ennuste odotti 10 prosentin hiipumista.

Vuoden toiselle neljännekselle samainen ja sinänsä positiivinen tieto laski kansantuote-ennustetta 0,09 prosenttiyksikköä. Seuraavaan vuosineljännekseen samainen tieto värisytti kuvaajaa 0,06 prosenttiyksikön verran, mutta nyt ylöspäin.

Osuimme, osuimme! hihkuivat vitsissä ne kaksi huteja ampunutta metsästävää ekonomistia.

Nowcasting-mallin kehittäjät Petteri Juvonen ja Juha Itkonen saavat lomilta palattuaan selittää mallin logiikkaa helteen pökerryttämälle Simonkadun ekonomistille.

Kansantaloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja toiset liikkeet tulevat vasta viiveellä.

Ole oman elämäsi ekonomisti! Ennustemalli aivan koukuttaa!

Simonkadun pääekonomisti tarkastelee talouden käänteitä Maaseudun Tulevaisuuden Viikonvaihde-liiteessä joka toinen viikko. Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadun pääekonomisti: Ruokayhtiössä on riskejä joka lähtöön

Heikkoon kasvuun on syytä totutella

Suomen Pankin Olli Rehn hallitusohjelman elvytysvarasta: "Sen riittävyys testataan vasta käytännössä"