Kartta muokkaa kuvaa maailmasta - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Kartta muokkaa kuvaa maailmasta

Kun viime viikolla avasin suositun karttasovelluksen, huomasin maailman kirjaimellisesti mullistuneen.

Olen aina ollut kiinnostunut kartoista.

Kun sain oman huoneen ja sinne kirjoituspöydän läksyjen tekoa varten, pöydälle asetetun kirjoitusalustan taustakuvana ei ollut ajan suosittu lastenhahmo vaan maailmankartta.

Maailmankartassa oli jotain houkuttelevaa. Lapsen silmin äärettömältä vaikuttanut planeetta järjestyi kartalle vastaansanomattoman yksinkertaisesti. Oma paikkakin tässä järjestyksessä oli helposti löydettävissä.

Kyseinen kirjoitusalusta on varmasti vaikuttanut voimakkaasti käsitykseeni maailmasta. Kartan kuvaama tieto eri valtioiden sijainneista, rajanaapureista ja luonnonoloista oleili taustalla aina, kun istuin pöydän ääressä. Se teki maailmasta ymmärrettävän paikan.

Vanhemmiten havahduin siihen, kuinka hankalaa maapallon esittäminen on.

Palloa ei voi avata suorakulmioksi ilman, että pallon pinnalle piirretty kuva vääristyy. Sen takia kaikki kaksiulotteiset maailmankartat ovat kompromisseja: niissä on täytynyt painottaa jotain tekijää toisten kustannuksella.

Kirjoitusalustani kuvaama maailma oli laadittu yleisesti käytetyn Mercatorin projektion mukaan. Siinä maailma täyttää täydellisesti suorakulmion muotoisen tilan. Sen saavuttamiseksi maiden muotoja on pitänyt venyttää paljon.

Muutos näkyy kaikkein suurimpana lähellä maapallon napoja. Mercator kuvaa Grönlannin yhtä suurena kuin Etelä-Amerikan, vaikka todellisuudessa jälkimmäinen on yli yhdeksän kertaa isompi.

Samainen malli venyttää Suomen Euroopan jättiläiseksi ja Venäjän hirmuiseksi. Päiväntasaajan lähellä olevat valtiot, kuten Intia ja Brasilia, kutistuvat vähäpätöisiksi, vaikka ne ovat todellisuudessa alueidensa väkirikkaita talousmahteja.

Kuva muokkaa katsojansa käsitystä maailmasta voimakkaasti. Sen muistaminen, että kauan sitten sisäistämäni kuva on vääristynyt esitys paikoista ja niitä asuttavien ihmisten elintilasta, on yhä itselleni vaikeaa.

Mercator pysyi pitkään käytössä myös digiajan karttapiirroksessa, Google Mapsissa. Kun viime viikolla avasin suositun karttasovelluksen, huomasin maailman kirjaimellisesti mullistuneen.

Kuukausi sitten tehdyn päivityksen myötä palvelun selainversio on alkanut kuvata maailmaa pallona, jota voi pyöritellä hiirellä itsensä ympäri.

Moni käyttäjä ei varmasti ole vielä edes huomannut muutosta. Sovelluksen arkikäytössä, kuten uuden matkareitin opastuksessa, näkyy kerrallaan vain pieni siivu maailmasta. Harvalla on tarvetta siirtää karttakuvaa niin etäälle, että koko maailma erottuisi kerralla. Itsekin huomasin muutoksen vasta viime viikolla.

Päivitys teki kuitenkin vaikutuksen. Google Maps on satojen miljoonien ihmisten käytössä joka päivä. Palvelu vaikuttaa suuresti siihen, millaisena me ihmiset näemme maailman – ja toisemme.

Muutos, joka auttaa ihmisiä rakentamaan aiempaa totuudenmukaisemman kuvan maailmasta, on erittäin tervetullut.

Lue lisää

Omakotitaloasujan lyhyt oppimäärä

Tulevaisuuden metsänomistaja ei ole se tyyppi mainostoimistojen metsäalalle luomissa materiaaleissa

Käykö tie metsään kukkaron kautta?

Lomalaisen paratiisi on karu viljaväelle