Kolumni

Mikä ihmeen BIOS?

BIOS -nimen alla toimiva tiedeyhteisö kierrätti taas metsäviestinsä julkisuuteen. Yksinkertaistettuna BIOSin sanoma kuuluu, että maapallo tuhoutuu, jos Suomi lisää hakkuitaan.

Saman viestin BIOS kertoi jo vuosi sitten. Silloin yhteisö julisti edustavansa laajalti tiedemaailmaa.

Tarkkasilmäisimmät huomasivat silloin, että vuoden takaisen julkilausuman allekirjoittaneiden 64 tutkijan listalta metsätutkijat loistivat poissaolollaan. Heitä oli vain vähän toista kymmentä, laskentatavasta riippuen.

Esimerkiksi yhtenä BIOSin nokkamiehenä toimivan Antti Majavan pätevyys oli kuvaamataidon maisteri. Hänen tittelinsä tosin muuttui poikkitieteelliseksi ympäristötutkijaksi, kun asiaan kiinnitettiin huomiota.

Mikä BIOS sitten varsinaisesti on? Kaikille kelpaavaa vastausta kysymykseen on vaikea antaa.

BIOS itse kertoo, että suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole kunnollista käsitystä siitä, miten suuria muutoksia vakavimpien ongelmien torju­minen vaatii. Siksi tarvitaan BIOSin tapainen yhteisö kertomaan, kuinka yhteiskunnan on luotava nahkansa ja kuinka muutoksiin voidaan sopeutua.

Määritelmän mukaan BIOS on siis elitistinen besserwisser- kerho, joka kertoo muille, mitä pitää tehdä.

Tässä tapauksessa kohteena on metsäala ja viesti on selvä. Ilmastonmuutoksen torjunta ei kestä hakkuiden lisäystä, sillä ne notkauttavat hetkellisesti puustoon sitoutuneen hiilen määrää.

Viestin perussanomaa on osin ymmärrettävä. Siltä osin tilanne tosin on uusilla metsän kasvuluvuilla vähän parempi, kuin mitä BIOSin laskelmat osoittavat.

Varsinainen ongelma on, että BIOSin tutkijat eivät suostu näkemään nokkaansa pitemmälle.

Heidän ajatusmaailmaansa ei oikein sovi, että hakkuu­lisäyksellä varmistetaan metsien kova kasvu tulevaisuudessa. Puusta valmistetut tuotteet taas korvaavat fossiilisia tuotteita, mikä kaiken järjen mukaan tuuppaa maailmaa parempaan suuntaan.

Ja vielä niin, että Suomen hakkuut toteutetaan kestävästi. Jos tuotanto ja hakkuut siirtyvät muualle, kestävyys on jotain ihan muuta.

Biotalouden tarjoama tie parempaan maailmaan ei BIOSia kuitenkaan kiinnosta. Sen sijaan se iskee metsätalouden kestävää perustaa vastaan.

Voisi sanoa, että BIOS keskittyy kivetyn nuotiopaikan sammuttamiseen, kun metsäpalo raivoaa ympärillä. Näkemys kokonaisuudesta puuttuu, vaikka juuri sitä yhteisö kertoo tarjoavansa.

BIOSia on hyvä raapaista vähän syvemmältä. Faktat ovat, että BIOS toimii Helsingistä käsin ja sen tutkijoita rahoittaa Koneen säätiö.

BIOSiin kriittisesti suhtautuvien tutkijoiden mukaan kyseessä on Koneen säätiön rahoituksella toimiva Jyväskylän yliopiston biologian laitoksen poliittinen nyrkki.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Koneen säätiön hallituksessa istuu kyseisen laitoksen professori Janne Kotiaho.

Viestinnässä BIOS on onnistunut mallikkaasti. Siinä on auttanut yhteistyö Yleisradion kanssa. Siellä BIOSin viestit ovat yleensä menneet hyvin läpi.

Pitää muistaa, että se, joka huutaa kovimpaa, saa yleensä eniten huomiota, mutta ei silti välttämättä ole oikeassa.

Tekstiä korjattu 8.10. kello 15.15

BiOSin kotipaikka muutettu Jyväskylän yliopistosta Helsingiksi.

Lue lisää

Enemmistö suomalaisista mepeistä on EU:n uusia metsäkriteerejä vastaan – "Metsätalouden näkökulmasta esitys on pöyristyttävä"

Lannoitus ja juurikäävän ureatorjunta eivät komission luonnoksen mukaan edusta kestävää metsätaloutta – EU:n uudet kestävyyskriteerit iskisivät investointeihin

Kuka päättää kestävyydestä?

Bios-tutkijat vaativat metsänomistajille korvauksia ja kannustimia hiilen sidontaan – "Otettava viipymättä käyttöön"