Kolumni

Sikasykli turkistarhoilla

Kimmo Lundén: "Uskonto kymppi ja matikassa nelonen." Turkistuottaja tuntee elinkeinonsa vanhan sanonnan.

Sikasykli. Laskusyklin häntiä eletään nyt Pohjanmaan turkistarhoilla.

Neljää hyvää vuotta seuraa seitsemän huonoa. Tällä matematiikalla turkishuutokaupoissa huudettaisiin uusia ennätyshintoja vasta vuonna 2021. Kuluneella viikolla huutokauppatalo Saga Fursin salissa turkikset menivät kaupaksi alenevin hinnoin.

Tuskin kuitenkaan ihan seitsemää laihaa vuotta turkistuottajien ahdinko tällä kertaa kestää.

Alkutuotannossa hintasyklit, investoinnit, tuotannon kasvattaminen, hintojen romahdus, seuraavat toisiaan kuin luonnonlaki.

Sikasykli on heiluttanut kinkkutuotantoa ja kaikkea muutakin raaka-ainetuotantoa kautta aikojen. Kysynnän ja tarjonnan vaihtelut johtavat jyrkkiin hintakäänteisiin. Hintaennätyksissä on jo seuraavan laskun siemen.

Sikasykli alkaa taas alusta, kun ylituotanto on romahduttanut hinnan – moni tuottaja supistaa tuotantoaan.

Turkiselinkeino on tottunut vuoristorataansa nousuineen ja laskuineen. Kaikki eivät vaunuissa pysy mukana. Tänä vuonna ainakin kaksi tuottajaa on jo hakeutunut konkurssiin.

Kuluva viikko on yksi turkistuottajien vuoden neljästä tilipäivästä. Tuottajien huutokauppayhtiö Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla nahat kävivät kaupaksi alenevin hinnoin.

Suhdanteen huippu koettiin jo vuonna 2013, jolloin siniketusta sai enimmillään 270 euroa turkikselta. Nyt salissa huudot olivat painuneet 60 euron tuntumaan. Kun tuotantokustannus on 72 euroa siniketulta, tappiota tulee.

Käännettä on vaikea saada aikaan ennen kuin tarjonta ja kysyntä ovat tasapainossa, ja vanhat varastot tyhjentyneet.

Suomi on turkistuotannon suurmaa maailmassa. Turkiselinkeino työllistää Suomessa 5 500 henkilöä. Välitysmyynnin arvo oli 437 miljoonaa euroa kasvatuskaudella 2016/2017. Valtaosa Saga Fursin välittämistä turkiksista myydään Kiinan, Hongkongin ja Taiwanin markkina-alueelle.

Toistasataa tuhatta eläintä vuodessa kasvattava Marko Meriläinen Keski-Pohjanmaan Halsualta sanoo, että nyt olisi oikea aika investoida. Seuraava nousu syklissä odottaa.

"Uskonto kymppi ja matikassa nelonen."

Turkistuottaja tuntee elinkeinonsa vanhan sanonnan.

Simonkadun pääekonomisti tarkastelee talouden käänteitä Maaseudun Tulevaisuuden Viikonvaihde-sivuilla joka toinen viikko. Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadun pääekonomisti : Kuluttaja on talouden kivijalka

Simonkadun pääekonomisti: Nollakorkojen ennustetaan jatkuvan pitkään

Simonkadun pääekonomisti: Ruokayhtiössä on riskejä joka lähtöön