Kolumni

Mummot ja papat tarvitsevat talouskasvua

Jouni Kemppainen: Poliitikot eivät vanhuksia ja sairaita pysty hoitamaan, Heidät hoidetaan verorahoilla, joita koko kansa kerää.

Vanhukset ja sairaat ovat nousemassa parin kuukauden kuluttua käytävien eduskuntavaalien voittajiksi. Yksityisten hoitolaitosten töppäyksistä on ollut se hyöty, että harva poliitikko uskaltaa enää olla hoitamatta heidän asiaansa.

Viimeiseksi asian taakse taipui kokoomus. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti tiistaina tukevansa hoitajamitoituksen nostamista muiden puolueiden tapaan. Erityisesti kokoomuksen mielenmuutoksen vaikutti hallituskumppani keskustan aiheuttama paine. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) onnistui kuin onnistuikin aiheuttamaan särön kokoomuksen tefloniin.

Yksityistä hoiva-alaa tähän asti vankasti tukeneen kokoomuksen oli pakko lähteä keskustan kelkkaan. Muuten sydämettömän porvarin leima olisi muodostunut liian raskaaksi kantaa. Kokoomukselle vastuulliset keskiluokkaiset palkansaajat ovat sittenkin yrittäjäsiipeä merkittävämpi kohderyhmä.

Vaikka poliitikkojen rintama tuntuisi nyt olevan jokaisen Suomen mummon ja papan takana, helppoa uudistusten läpivieminen ei seuraavalle hallitukselle tietenkään ole. Hoitajamitoitukseen nyt esitetty korjaus maksaisi ainakin 300 miljoonaa euroa. Sillä saataisiin aikaan kymmenentuhatta uutta hoitoalan työpaikkaa.

Mistä tämä maksetaan? Muun muassa kuntaliitto ja monet muut julkisen alan taloudesta vastaavat ovat jo ennättäneet parahtaa populismin edessä.

Urakkaa ei helpota, että julkisen sektorin koko on edelleen suurempi kuin mihin suomalaisilla on varaa. Valtiovarainministeriön virkamiehet vaativatkin jo seuraavalta hallitukselta kahden miljardin euron leikkauksia valtion talouden tasapainon tervehdyttämiseksi.

Budjettiministeriön esitykset tässä vaiheessa vaalikautta ovat tuttuja ja usein myös perusteltuja. Talouskasvu on hidastumassa ja Suomen velkaantuminen vain jatkuu.

Poliittisen tuen sijasta suomalaiset mummot ja papat, sairaat ja muut julkisten tulonsiirtojen varassa elävät tarvitsevatkin talouskasvua. Vain työllisyyden paraneminen on lääke, joka varsinaisesti auttaa heitä. Sama pätee tietysti meihin muihinkin.

Kun työllisyys kasvaa, myös valtion verotulot kasvavat ja hyvinvointivaltion palvelut voidaan pitää yllä. Tästä valitettavan harva poliitikko nyt puhuu. Yhtään pahitteeksi ei olisi, jos työmarkkinajärjestöt, joille tämä asia ennen kaikkea kuuluu, ottaisivat asian omakseen.

Viennin vedosta pitäisi kaikin voimin pitää nyt kiinni. Suomen kilpailukyvystä ja yksikkötyökustannuksista pitää edelleen kantaa huolta. Harvoin asiaa on hoidettu ilman valtiota. Tulevan hallituksen veroratkaisut ovat jälleen kerran olennaisia hyvän lopputuloksen kannalta.

Palkansaajien ostovoiman ohella hallitus joutuu päättämään myös yritysten osinkojen verokohtelusta. Taakanjaossa oikeudenmukaisuus on tärkeää ja samalla toki vaikeaa. Paljon jo auttaisi, jos terveyspalveluja tarjoavat yritykset itse saataisiin maksamaan veronsa Suomeen.

Äänestäjän kannalta on olennaista ymmärtää, että poliitikot eivät pysty vanhuksia ja sairaita hoitamaan. Heidät hoidetaan verorahoilla, joita koko kansa kerää.

Jos verotuloja ei saada lisää, leikkaukset ovat väistämättömiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harkimo ja Väyrynen rokottivat kokoomusta ja keskustaa – Rinne nousi paalupaikalle

Keskusta luovutti valtit kokoomukselle

Toimituspäällikön kommentti: Naiset valtaavat pian puolueiden ykköspaikat