Kolumni

Simonkadun pääekonomisti: Vähemmän talkoolaisia

Simonkadun pääekonomisti huolestui väestöennusteesta: Ei luovuteta! Flirtti päälle ja pesää perustamaan!

Syntyvyyden lasku jatkuu edelleen, otsikoi Tilastokeskus vähäeleisesti. Ilmiötä, joka saattaa ravisuttaa suomalaista yhteiskuntaa jatkossa enemmän kuin arvaammekaan.

Tilastokeskuksen vuoden 2018 ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli vuoden lopussa 5 521 773. Maamme väkiluku kasvoi vuoden aikana 8 643 henkeä. Syy väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta: maahanmuuttoja oli 15 631 enemmän kuin maastamuuttoja.

Suomessa syntyneitä oli lähes 7 000 vähemmän kuin kuolleita.

Kokonaishedelmällisyysluku oli koko mittaushistorian alhaisin, 1,40.

Suomalaisten alhainen syntyvyys vaikuttaa viiveellä lähes kaikkeen tässä yhteiskunnassa.

Talkoolaisia on vähemmän joka lähtöön. Väestöpyramidi kääntyy väärinpäin. Päiväkotipaikoista on ylitarjontaa. Työelämä kaipaa tekijöitä.

Pitää kannustaa kouluttautumaan näitä viime vuonna syntyneitä tulevaisuuden teinejä, jotta he taidoillaan ja tuottavuudellaan korvaisivat sen, minkä määrässä ja joukkovoimassa ovat häviämässä.

Ja tietysti eläkkeet – kuka ne sitten maksaa, jos vauvoja ja tulevaisuuden ahkeria työeläkkeiden maksajia onkin vähemmän?

Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta ja tilastoista vastaava johtaja Mikko Kautto oli Twitterissä kuin ällikällä lyöty alhaisista syntyvyysluvuista. "1,40 on todella matala luku ja ilmiölle on etsittävä uusia selityksiä".

Ja selityksiähän keskustelupalstoilla riittää. "Mäkkäriruoka peittaa siemenen" oli kollegan löytö maakuntalehden sivulta selvästi pohdittuun aiheeseen.

Perheen perustaminen siirtyy, ensiasuntojen ostajien keski-ikä on kasvanut vuodella.

Pitkäaikaiset parisuhteet harvenevat, ja niitä solmitaan myöhemmällä iällä.

"Tätä eivät tavalliset politiikkatoimet helposti ratkaise." #syntyvyys, kommentoi työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto Twitterissä.

Niin, onko poliitikoilla, perhe-etujen lisäämisellä tai synnytyssatasilla oikeasti merkitystä syntyvyyteen, jos luonto ei vedä kasvattamaan perhettä?

Ei luovuteta! Flirtti päälle ja pesää perustamaan!

Varmaa on sekin, että ilman maahanmuuttoa Suomi ei nouse koskaan MM-jalkapallossa lopputurnaukseen.

Simonkadun pääekonomisti tarkastelee talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maataloustuottajain eläkesäätiö siirtää työeläkevakuuttamisen Varmaan

Vesiemme hallinta täytyy pitää kansallisissa käsissä

Maahanmuutto piti Suomen väestönkasvun alkuvuonna plussalla