Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kolumni

Puoluejohtajilta vaadittava selkeitä linjoja

Jukka Koivula: Ilmeisesti uusia biotuotetehtaita Lappiin, Savoon tai Kainuuseen on turha edes haikailla.

Kun eduskuntavaalit siintävät kolmen viikon päässä, rullaavat vaalikampanjat täysillä ja poliittinen keskustelu kovenee.

Vaalien alla poliitikot ovat huomattavasti tavanomaista alttiimpia antamaan vaalilupauksia sekä kuuntelemaan kansan syvistä riveistä kumpuavaa palautetta. Vallan kahvassa yhteys kansaan on taipuvainen heikentymään.

Median on kannettava vastuunsa edustuksellisen demokratian toteutumisesta. Puoluejohtajilta on vaadittava selkeitä vastauksia ja linjoja höttöisten lupausten sijaan.

Erityisen tarkkaan syyniin on laitettava SDP:n Antti Rinteen puheet, sillä mies on todennäköisimmin Suomen seuraava pääministeri.

Rinne on vuoroin vastustanut ja kannattanut metsien käytön lisäämistä, ja myös todennut, että käytön voisi pitää nykytasolla.

Yhtä huojuva Rinteen linja on ollut puhuttaessa maito- ja lihaverosta. Entä mikä on demarien kanta maahanmuuttoon?

SDP on ajanut itsensä puun ja kuoren väliin, sillä gallup-johtaja pyrkii estämään äänestäjien vuotoa sekä vihreisiin että perussuomalaisiin.

Kokoomus on etääntynyt kauas muista sote-linjauksillaan.

SDP, keskusta ja vihreät liputtavat 18 sote-alueen mallin ja julkisen palveluntuotannon puolesta. Kokoomus haluaisi toteuttaa uudistuksen kuntapohjaisesti ja haikailee soteen yhä niin sanottua valinnanvapautta.

Petteri Orpolla on selitysten aika. Miten ihmeessä puolue, jolle 18 sote-aluettakin on ollut liikaa, haluaakin nyt tehdä uudistuksen yli 300 kunnan pohjalta?

Kunnat eivät kykene kantamaan paisuvia sote-kustannuksia, vaan tarvitaan leveämpiä harteita.

Entä miksi kokoomus takertuu itsepintaisesti valinnanvapauteen, jonka perustuslaillisiin ongelmiin koko sote vesittyi?

Entisiä kokoomusvaikuttajia on sinkoillut terveysfirmoihin sellaisella tahdilla, että on aiheellista kysyä, johdetaanko koko kokoomusta pörriäisten hallituksista käsin?

Kannatusvaikeuksissa rämpivä keskusta on alkanut vaalien alla näyttää vanhalta itseltään: poliittisesti keskustalaiselta maakuntia puolustavalta puolueelta.

Juha Sipilä on selityksen velkaa siitä, miksi puolueen reaalipolitiikka on hänen valtakaudellaan muistuttanut kokoomuslaisuutta.

Yhtiöttämisten ja yksityistämisten keskellä hyvinvointivaltion peruspalikat ovat helisseet.

Sipilälle on annettava tunnustus Suomen talouden käänteestä, mutta esimerkiksi aluekehitys monilla seuduilla on säilynyt mollivoittoisena myös keskustan valtakaudella.

Vihreät hakee vaaleissa suurvoittoa. Pekka Haavisto voisi kertoa, mistä puolue kaivaa rahat lupaamiinsa koulutusleikkausten perumisiin, jos metsien käyttöä pitäisi rajoittaa rajusti, kuten vihreät vaatii.

Suljetaanko Äänekoskelta biotuotetehdas? Ilmeisesti uusia biotuotetehtaita Lappiin, Savoon tai Kainuuseen on turha edes haikailla.

Miten vaikeuksissa oleva maatalous selviäisi vihreiden kieltolistasta, jolla pituutta riittää?

Perussuomalaiset on Jussi Halla-ahon valtakaudella radikalisoitunut niin paljon, että puolue tuskin kelpaa mukaan mihinkään hallituskokoonpanoon.

Maahanmuuton vastustaminen näyttelee niin valtavaa roolia puolueen agendassa, että vain kahdeksan sivua pitkässä perussuomalaisten vaaliohjelmassa ei juuri muusta puhutakaan.

Lue lisää

Uutistausta: Sipilän kannanotto on kädenojennus maaseudulle

Talous viivästyttää hallitusneuvotteluja

Uutistausta: Perussuomalaisten hurja loppukiri sekoittaa paikkaennusteet

Lukijalta: Miksi heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia? Jussi Halla-aho ei kannata vahvaa sosiaaliturvaa tai aluepolitiikkaa