Kolumni

Hellan kulmalla: Olet sitä, mitä syöt

Jussi Martikainen: "Miten Vanhala saattoi olla noin piittaamaton ilmastonmuutoksesta?!"

Nykyisin on harkittava, mitä lautaselleen laittaa, sillä joku voi aina loukkaantua. Ruoka oli ensin ravintoa, sitten siitä tuli nautinto. Nyt se kertoo kaiken siitä, mitä ajattelet.

Jos tyydyt pelkkiin kasviksiin, niin oletpa epäilyttävä henkilö! Varmasti äänestät vihreitä tai kommunisteja, kohta kiipeilet Eduskuntatalon seinillä ja yrität estää avohakkuut.

Älä myöskään nosta lautasellesi kahta porsaanleikettä, mieluiten piilota se yksikin salaatin alle. Julkinen lihanhimo tekee sinusta luontoa tuhoavan ihmishirviön ja maailmanlopun asiamiehen. Mikä julkeus, olet varma persu tai kepulainen!

Ihminen ei elä pelkästä leivästä. Tämän tiesi jo Tuntemattoman Vanhala, joka huuteli itänaapuria hakemaan Suomen puolelta voita leipänsä päälle.

Sama provokaatio saisi nyt eri merkityksen. Miten Vanhala saattoi olla noin piittaamaton ilmaston­muutoksesta?!

Vaalikamppailut ovat loppusuoralla, ja politiikka on tullut myös hellan kulmalle. Kiistellään lihaverosta ja ruuan ympäristövaikutuksista. Poliitikot tunkevat jääkaappiisi vuoroin lihaa, vuoroin kasviksia.

On hyvä, että ruuasta puhutaan – politiikka ohjaa sekä sen tuotantoa että kulutusta. Suositaan silti malttia etenkin kotien vaalistudioissa.

Lihansyöjät, älkää ivatko lastenne kasvissyöntiä! Vegaanit, suokaa lapsillenne pekonihampurilaiset kotona, ettei tarvitse syödä salaa naapurissa!

Syödään vastuullisesti, mutta palautetaan ruoka ravinnoksi ja nautinnoksi. Muuten edessä on aika, jolloin vakavailmeinen pikkupoika tunnon­tuskissaan astelee poliisiasemalle kertomaan asiansa.

”Isä ja äiti söivät illalla lihaa ja puhuivat ilkeitä presidentti Ville Niinistöstä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hellan kulmalla: Parasta ennen -päiväykset ovat ohjeellisia – vanhentuneitakin tuotteita voi syödä, jos aistit kertovat niiden olevan kunnossa

Ennen diabeetikko punnitsi ruokansa keittiövaa'alla ja vältteli sokeria – "Piti löytää jopa sokeriton sinappi"

Hellan kulmalla: Valtateiden varsille kaivataan terveellistä purtavaa