Kolumni

Pumppu lujilla: Maajoukkueen matkassa

Aimo Vainio: Tim Sparv luki kirjaa, Petteri Forsell tanssi ja punnersi.

Nykyaikainen huippujalkapalloilija on yllättävän ruipelo kaveri. Tähän johtopäätökseen tulin, kun seurasin Suomen maajoukkueen matkaa EM-karsintareissulla pari viikkoa sitten.

Maajoukkue lensi Italia-pelin jälkeen yksityiskoneella Triestestä Jerevaniin, jossa seuraava peli odotti tiistaina. Ostin tuohon koneeseen turistilipun, ja matka oli hyvin mielenkiintoinen kurkistus joukkueen arkeen.

Joukkueen nouseva tähti Glen Kamara kuunteli jotain ja pysytteli itsekseen. Kamara on erittäin vahva kamppailija keskikentällä eikä väistä taklauksia, vaikka hänen pohkeensa ovat kuin tavallisen miehen ranteet. 181-senttinen mies painaa 74 kiloa.

Jossain sitä voimaa ja kovuutta kuitenkin on, sillä kun hänet vaihdettiin kentälle Skottiliigan Glasgown paikallisottelussa, hän otti keskikentän haltuun. Jos Kamara oli maaotteluissa kova luu, niin siinä pelissä taklaukset olivat kuin vapaaottelusta. Tosin Kamara käytti enemmän taitoa kuin voimaa.

Samanlaisia laihajalkoja olivat muutkin pelaajat. Jopa Englannin mestaruussarjan romuluisia toppareita sinne tänne viskelevä Teemu Pukki.

Lähtöaulassa kapteeni Tim Sparv luki kirjaa ja kokoontui sitten kokeneempien alakerran pelaajien kanssa keskustelemaan. Varmaan filosofiasta. Juniorit olivat omassa ryhmässä, josta Petteri Forsell löysi juttuseuraa. Forsell tosiaan on elävä kaveri, hän tanssi ja punnersi.

Voitto tuli Armeniasta. Se piti Suomen kisareitillä ja tekeminen oli sen näköistä, että nyt tiellä voidaan pysyä pitkään.

Suomen maajoukkueen menestyksessä lämmittää, että pelaajat eivät pelaa huippuseuroissa, mutta kamppailevat sellaisissa pelaavien kanssa tasapäisesti.

Koppavaa tai ylimielistä miljonäärifutaajan käytöstä ei näkynyt. Esimerkiksi puolustuslinjaa johtava Paulus Arajuuri on käytökseltä sympaattinen ja vetää maajoukkueessa koko ajan kykyjen ylärajoilla.

Maajoukkueen pelaajat saivat olla tilauslennolla rauhassa. Ulkopuolisia tosin oli vain kymmenkunta. 160 hengen puolalaisen lentoyhtiön koneessa oli yli sata paikkaa tyhjänä. Alkoholiton lento muuten.

Se vähän harmittaa, että en pyytänyt kaverikuvaa maalivahtilegenda Olli Huttusen kanssa. Kysyin häneltä sentään rahanvaihtoluukulla Armenian rahan arvoa. Oka ei tiennyt sitä.

Armenialaisia pidetään ystävällisenä kansana. Sen huomasi, kun katseli Jerevanin stadionin vieraskatsomon kahden bajamajan jonoja. Järjestysmies kertoi, että pidemmällä on lisää vessoja. "Mutta ne ei ole teille", hän lisäsi. Ystävällisesti kertoi.

Pumppu lujilla -palstalla tarkkaillaan urheiluelämää joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pumppu lujilla: Nyt näyttää hyvältä – Huuhkajilla kulkee ja tähdetkin ovat kohdallaan

ProAgrian toimitusjohtaja kompastui Haluatko miljonääriksi tv-visailussa jalkapalloon – ”Pystyin suoraan sulkemaan pois Liverpoolin ja Manun"

Pumppu lujilla: Kaatuva honka ja muita saksipotkumaaleja – "Älä vedä, älä vedä!"