Kolumni

Säätytalon show alkaa

Todennäköisin hallituskokoonpano on surullisenkuuluisa sixpack.

Vaaleissa ratkaistaan Suomen suunta, mutta hallitusneuvottelut on politiikan tärkein pelikenttä.

Vaalien jälkeiseen parin viikon rutistukseen verrattuna neljän vuoden kyselytunnit, välikysymykset ja mediakohut ovat kuin hyttysen ininää.

Hallitusneuvotteluissa päätetään paitsi se, mitä hallitus kautensa aikana saa aikaan, myös se, missä se epäonnistuu.

Edellinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus sopi hallitusneuvotteluissa talouden panemisesta kuntoon. Siinä se myös onnistui. Sote- ja maakuntauudistukset sovittiin vähän sinne päin – ja pieleen menivät. Pieleen meni myös moni pienempi asia, joita ei kirjattu hallitusohjelmaan riittävän yksityiskohtaisesti.

Sipilän suuri ajatus oli tehdä hallitusohjelmasta yleisluontoisempi ja lyhyempi. Seuraava hallitusohjelma tuskin noudattaa tätä mallia.

Hallituksen muodostaminen on tunnetusti myös lobbarin elämässä kiihkeintä aikaa. Aikoinaan eräs MTK:n toimihenkilö eritteli hallitusohjelmasta itse kirjoittamansa osat.

Lobbarien vaikutusvalta hallitusneuvotteluissa on tietysti epädemokraattista ja muutenkin kyseenalaista. Siitä huolimatta Säätytalolta ollaan tänäkin keväänä tiiviissä yhteydessä taustajoukkoihin Hakaniemessä, Etelärannassa ja Simonkadulla. Ties vaikka pörriäinenkin lentelisi vallan palatsissa.

Tällä kertaa hallitusneuvottelut kestävät pitkään. Konkaripoliitikko Mika Lintilä (kesk.) arveli oikein, että ennen EU-vaaleja kukaan ei halua hallitusta valmiiksi. Siitä ei ole pitkä juhannukseen.

Galluppien valossa todennäköisin hallituskokoonpano on surullisen kuuluisa sixpack. SDP:n, kokoomuksen, RKP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisten epäpyhä allianssi, joka edellisellä kerralla tuhosi Suomen talouden ja äänesti lopulta omia esityksiään vastaan.

Asetelman voi rikkoa oikeastaan vain Jussi Halla-ahon perussuomalaisten nousu ykköspaikalle. Halla-ahosta tuskin tulee pääministeriä siinäkään tapauksessa. Mahdollista on jopa, että kesälomien jälkeen Suomea johtaa perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan hallitus, jota vetää historiallisen vaalitappion kärsinyt Juha Sipilä.

Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden uutispäällikkö.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jarmo Mäkelä: Mikään muu puolue ei ole noussut ikinä yhtä rakettimaisesti kuin perussuomalaiset Oulun raiskausuutisten jälkeen

Eduskuntavaalit ratkaistiin Oulussa

Simonkadulla: "Uudet nuorisopolvet ovat aina yllättäneet vanhempansa kehnoudellaan"