Kolumni

Päättyykö paasto pääsiäiseen?

Jesajan ohje kehottaa meitä arvostamaan kanssaihmisiämme – niitäkin, jotka ovat erilaisia. Se haastaa meitä ekologisempaan elämäntapaan.

Lapsena heräsimme varhain pääsiäissunnuntaina katsomaan auringon nousua. Vanhan ajan uskomuksen mukaan aurinko tanssii pääsiäisaamuna. Kun tarkkaan katsoimme, niin näyttihän se tanssivan. Muistikuvissani pääsiäissunnuntaina aina paistoi aurinko. Ehkä se johtuu siitä, että pääsiäisaamuun liittyi paljon ilon aiheita. Lapselle varmaankin tärkeintä oli, että vihdoin saimme herkkuja.

Vielä pitää hetki odotella pääsiäistä ja sen herkkuja. Vielä on vähän paaston aikaa jäljellä. Toisaalta, jos ei ole ehtinyt hiljentymään paaston aikaan, nyt on mahdollisuus aloittaa ”minipaasto”. Voi toteuttaa sellaista paastoa kuin omaan elämäntilanteeseen parhaiten sopii.

Kun etsin ohjeita paastoon, ensimmäiseksi löysin joukon kaupallisten toimijoiden tarjoamia ohjelmia ja elintarvikkeita. Toimijat edustavat ravintolisien valmistajia ja terveys­alan yrityksiä.

Paasto sanana merkitsee tämän ajan ihmiselle ennen kaikkea terveellisyyttä, laihduttamista ja kehon puhdistamista, siis ensivaikutelmaltaan pääasiassa muuta kuin kristilliseen ja juutalaiseen perinteeseen perustuvaa vetäytymistä kiireestä ja hiljentymistä rukoukseen. Kuitenkin eri menetelmien mukaisissa paastoissa on myös samoja piirteitä: puhdistumista, aistien heräämistä, uuteen alkuun valmistautumista.

Kristillisiäkin paastoja on runsaasti tarjolla: on muun muassa ruokapaastoa, ekopaastoa, karkkipaastoa, laupeuden paastoa, hiljentymistä ja sisäistä tutkimista. Monissa ohjeissa on kysymys siitä, että omia ”lihan haluja” tulisi rajoittaa tai kieltää itseltään. Usein keskitytään herkkujen ja lihan syömisestä ja alkoholin juomisesta pidättäytymiseen. Pääsiäisenä saa sitten iloita ja herkutella.

Raamatusta löytää tietysti ohjeita paastoamiseen. Paavali kirjoittaa kieltäytymisestä: "minä kuritan ruumistani ja masennan sitä”. (Kor. 9:27)

Jeesuskin paastosi, mutta hän vastusti muodollista paastoamista. Jeesuksen vastustajat käyttivät tätä aseena Jeesusta vastaan. Häntä nimiteltiin jopa syömäriksi ja juomariksi (Matt.11:18).

Jeesus arvosteli niitä, jotka paastosivat näön vuoksi ja jotka halusivat osoittaa hyvyyttään paastoamalla: "Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä niin kuin tekopyhät. He muuttavat muotonsa surkeaksi, jotta kaikki varmasti huomaisivat heidän paastoavan. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.” (Matt. 6:16–18)

Jeesuksen mukaan paasto ei ole ulospäin näkyvää toimintaa, vaan paastossa sisäinen prosessi merkitsee.

Jesaja kirjoittaa Vanhassa testamentissa samansuuntaisesti kuin Jeesus: ”Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.” (Jes. 58: 6–7)

Jesajan ohje tuntuu sopivan tähän aikaan täydellisesti. Se haastaa meitä rakastamaan lähimmäistämme lähellä ja kaukana. Se kehottaa meitä arvostamaan kanssaihmisiämme – niitäkin, jotka ovat erilaisia. Se haastaa meitä vähentämään vihapuhetta, olemaan syyllistämättä ahdingossa olevia ihmisiä, luopumaan omastamme toisen ihmisen hyväksi niin globaalisti kuin paikallisesti.

Se haastaa meitä ekologisempaan elämäntapaan niin köyhissä maissa olevien ihmisten elämäntilanteen parantamiseksi kuin ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi ja maapallon pelastamiseksikin.

Käytännössä me jo toimimmekin monin tavoin tuon Jesajan ohjeen mukaan. Me autamme yksin elävää naapuria kauppareissun kanssa, annamme anteeksi niille, jotka ovat toimineet väärin meitä kohtaan, osallistumme hyvää tekevään vapaaehtoistoimintaan, olemme velkojina joustavia ja armollisia sekä vaadimme ja ostamme tuotteita, jotka on tuotettu niin, että koko tuotantoketjussa toimitaan oikeudenmukaisesti ja eettisesti.

Nämä esimerkit kuvaavat niitä monia mahdollisuuksiamme paastota Jesajan ohjeen mukaan tässä ajassa.

Jesaja ei vaadi meitä välttämättä luopumaan mistään. Pelkästään hymyllä voi osoittaa arvostusta toista ihmistä kohtaan. Vihaisen sanan sanomatta tai kirjoittamatta jättäminen ei maksa mitään. Globaalin eriarvoisuuden vähentämiseen voi vaikuttaa myös pienin teoin. Ja vaikka pitäisikin jostain luopua, voimme huomata, että uhraus on pienempi kuin se merkityksellisyyden tunne, minkä hyvästä teosta saa.

Tämä Jesajan viitoittama paasto on mielestäni huikea ohje meille kaikille ihmisille. Siinä ei ole kysymys vain paastosta vaan elämäntavasta, joka ei pääty pääsiäiseen vaan jatkuu läpi elämän.

Jesajan paasto-ohjeeseen liittyy myös lupaus: ”Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen. Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi. Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: Tässä minä olen.” (Jes. 58: 8–9)

Ja aurinko tanssii pääsiäisaamuna.

Kirjoittaja on asiantuntija Kirkkohallituksessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääsiäisen paluuliikenne vilkkaimmillaan

Karitsat kiinnostavat Helsingin Haltialassa – kotieläintilalla käynti on monelle pääsiäisperinne

Testaa tietosi MT:n suuressa Munavisassa!