Kolumni

Hellan kulmalla: Valtateiden varsille kaivataan terveellistä purtavaa

Jukka Koivula: "Esimerkiksi Nelostien liikennevirta on sitä luokkaa, että kyllä Pihtiputaalle ja Kärsämäellekin yksi painoaan tarkkailevien kansalaisten suosima ravintola mahtuisi."

Terveellisen, tasapainoisen ja monipuolisen ruoka­valion noudattaminen tukee hyvinvointia monin tavoin.

Työnsä vuoksi paljon autoileville se on kuitenkin toisinaan sangen haastavaa. Harva jaksaa tai pystyy aina pakkaamaan mukaan omia eväitä, joten tien päällä syödään monesti sitä, mitä tien päällä on tarjolla. Mitä syvemmälle korpeen matka vie, sitä hankalammaksi monipuolisen ruokatarjonnan löytyminen yleensä käy.

Monesti valta- ja kantateiden varsien huoltoasemilta, pikaruokapaikoista ja kahviloista mukaan tarttuu ainakin take away -kahvikuppi. Pitkän työrupeaman keskellä myös pizzapala, driver's dog tai kerroshampurilainen maistuvat.

Pitkällä aikajänteellä raskasta ja rasvaista pikaruokaa ei pitäisi tietenkään ahmia määräänsä enempää. Kysymys kuuluu: voisiko Suomen laajan valta- ja kantatieverkoston varrelle perustaa nykyistä enemmän taukopaikkoja, joiden ruokalista painottuisi hieman terveellisempään suuntaan?

Syrjäisimmillä kantateillä riittävän asiakas­pohjan kanssa voisi olla tekemistä, mutta esimerkiksi Nelostien liikennevirta on sitä luokkaa, että kyllä Pihtiputaalle ja Kärsämäellekin yksi painoaan tarkkailevien kansalaisten suosima ravintola mahtuisi.

Tähdennettäköön, että terveellisemmällä ruualla en nyt viittaa lähtökohtaisesti kauramaidolla kuorrutettuihin vegaanisiin soijapapuihin, vaikka niillekin varmasti löytyisi ottajansa. Upporasvassa paistetuille hampurilaisille ja ranskalaisille voisi hakea vaihtoehtoja esimerkiksi kotimaisista vihanneksista, kalasta ja kanasta.

Kansanterveys kiittäisi varmuudella, ja tuskin maaseutukuntien talouskaan ravintolatarjonnan monipuolistumisesta kärsisi.

Kirjoittaja on MT:n Keski-Suomen aluetoimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Curryn kokkausta baari-illan jälkeen ja muita keittiöhetkiä vuosikymmenen varrelta

Maahanmuutto maistuu hyvältä: "Useimmat meistä ovat päätyneet joskus lauantain ja sunnuntain välisen yön tunteina syömään turkkilaistaustaisten yrittäjien kebabia"

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa