Kolumni

Simonkadun pääekonomisti: Niin muuttuu maailma

2050 mennessä Kiinasta on kehittymässä maailman­talouteen suurin voimanpesä.

Muutos on kiihtyvää. Ja nyt ei puhuta ilmastosta vaan maailmantaloudesta ja talousmahdeista.

The Spectator Index nostaa tilastoista kiinnostuneille mielenkiintoisia listoja, numeroita ja ­ilmiöitä esiin. Verkkomaailmassa numerot ja erilaiset listauk­set herättävät huomiota, syystäkin.

Taloutta mitataan bruttokansantuotteella. Bkt kertoo kaikkien tietyssä maassa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvon yhden vuoden aikana.

Kun 1990-luvulla aloitin uraani taloustoimittajana, Yhdysvallat, Japani ja Euroopassa Saksa olivat maailman talousveturien mitalikolmikko.

Tänään Kiina on jo raivannut tien talous­mahdiksi USA:n ja Euroopan unionin rinnalle. Yhä kolmi­napaisemmassa maailmantaloudessa bkt:lla mitattuna Kiina kasvoi Japanin rinnalle jo 2009. Tällöin kummankin maan kansantuotteeksi kirjattiin 5 200 miljardia dollaria, noin 4 600 miljardia euroa.

Japani on suunnilleen pysynyt kymmenen vuoden takaisissa luvuissa, kun taas Kiinassa tuotetaan arvion mukaan 14 200 miljardin dollarin edestä. Japanin talouskasvusta on vauhti hiipunut ikääntyvän väestöpohjan myötä – eikä tulevaisuus lupaa yhtään parempaa.

Sama kehityskulku kärjelleen noussut ikä­pyramidi näyttäisi syövän kasvupotentiaalia myös Euroopassa.

Vuoteen 2050 mennessä Kiinasta on kehittymässä maailmantalouteen suurin voimanpesä. Globaali tilinpito- ja konsulttifirma PriceWaterhouse­Coopers rankkasi maailman suurimmat taloudet vuonna 2050 bkt:n ja ostovoiman suhteen. Kiinan jälkeen seurasivat kansantaloudet suuruusjärjestyksessä Intia, USA, Indonesia ja viidentenä Brasilia. Japani oli pudonnut kahdeksanneksi, Saksa yhdeksänneksi ja Britannia kymmenenneksi.

27 valtion yhteisönä jatkossa vaikuttavan Euroopan unionin osuus maailmantaloudesta on jäämässä alle 10 prosenttiin. ”Jos olemme onnekkaita”, lisäsi EU-ja kauppapolitiikka -vastuualueesta EK:ssa vastaava Taneli Lahti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa (MT 26.4.).

Vuonna 2007 Euroopan osuus maailmantaloudesta oli vielä noin 20 prosenttia.

”Niin muuttuu maailma, Eskoni.” Aleksis Kiven Nummisuutareista moni asia on jo muuttunut – eikä se jää tähän.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadun pääekonomisti : Kuluttaja on talouden kivijalka

Simonkadun pääekonomisti: Nollakorkojen ennustetaan jatkuvan pitkään

Simonkadun pääekonomisti: Ruokayhtiössä on riskejä joka lähtöön