Kolumni

Hellan kulmalla: Parasta ennen -päiväykset ovat ohjeellisia – vanhentuneitakin tuotteita voi syödä, jos aistit kertovat niiden olevan kunnossa

Uskaltaako syödä purkkihedelmäsalaatin, jonka parasta ennen -päiväys on yli kymmenen vuoden takaa? Yhden kerran kokemuksella voi sanoa että uskaltaa, jos salaatti näyttää, tuoksuu ja maistuu suurin piirtein normaalilta.

Keittiön kaappiimme oli salakavalasti kertynyt kuiva­elintarvikkeita: hernekeittopurkkeja (hätävara), paljon riisi-, pasta- ja jauhopusseja (ajalta, jolloin perhe oli suurempi), kovettunutta siirappia (äidiltä jäänyt), hedelmäsalaattipurkki (vierasvara)...

Monen tuotteen parasta ennen -päiväys oli mennyt.

Huono omatunto soimasi. Voisiko näitä vielä syödä?

Aloitin hernekeitosta. Kuorin pari valkosipulinkynttä, paistoin ne leipäpalojen kanssa öljyssä. Lisäsin vettä keittoon, kuumensin sen ja pyöräytin hienon hienoksi sauvasekoittimella. Keiton päälle ripottelin leipäpalat, sinapilla maustettua smetanaa ja runsaasti persiljasilppua. Nam, maistui herkulliselta!

Sitten otin käsittelyyn vanhimmat pastan jämät: farfalle-perhosia, fusilli-korkkiruuveja ja gnocchi-mykyjä. Laitoin ne uunivuokaan ja kaadoin päälle valmista pastakastiketta. Vatsa tuli täyteen.

Parasta ennen -päivän ohittanut ruisjauho oli kelpo raaka-ainetta puolukkapuuroon. Maistui lapsuudelta.

Ylivoimaisesti vanhin kaapin elintarvike oli iso hedelmäsalaattipurkki, jonka parasta ennen -päiväys oli 13.10.2008.

Purkki oli ehjä, ei lommoja. Avasin sen. Katselin sisältöä, haistelin ja lopulta uskaltauduin maistamaan. Liemi oli hieman sameaa, hedelmäpalat vähän nuhjuisia, haju mieto ja maku jonkin verran outo. Ihan syötävää sisältö kuitenkin oli, varsinkin kun joukkoon lisäsi banaani- ja omenapaloja. Silti päätin, että viimeinen kerta tätä sorttia!

Sitten vuorossa oli kivikova siirappi. Vuosien tauon jälkeen meillä on vappuna kotitekoista simaa. Sen makua ei tätä kirjoittaessa vielä tiedä.

Kirjoittaja on MT:n toimitussihteeri.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hellan kulmalla: Anna lohen lojua

Hellan kulmalla: Luovuus kukkii ilman reseptiä

Hellan kulmalla: "Jos ilman makkaraa ei selviä, ne vieraiden täytyy tuoda itse"