Hellan kulmalla: Sitä on ihan kaikessa - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Hellan kulmalla: Sitä on ihan kaikessa

Henrik Hohteri pohtii kolumnissaan, kiellettäisiinkö suola? Ei siitä seuraisi kuin pari viikkoa hirveää porua ja herravihaa.

Ostaisitko ja söisitkö tällaisella lisäaineella ryyditettyä ruokaa?

Se kohottaa verenpainetta, lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa, altistaa osteoporoosille, saattaa lisätä mahasyövän riskiä.

Kun nykyisin pelätään jopa muovirasioiden haitallisia terveysvaikutuksia, luulisi moisen myrkyn olevan jo aikaa sitten kiellettyjen listalla.

Mutta eipä vain ole, sillä sehän on suola.

Mausteena ja säilöntäaineena suolalla on tuhansia vuosia vanha historia. Suolan tarpeen ymmärtää, kun kuvittelee elämää ilman jääkaappia ja pakastinta.

Perinne on pitänyt pintansa. Joka ruokareseptiin suola kuuluu.

Oikeastaan sitä ei tarvitse mihinkään. Elimistön vaatiman määrän kun saisi esimerkiksi maidosta ja lihasta, joihin ei ole lisätty mitään.

Alle mutta melkein 1-vuotiaan ruokkiminen on herättänyt suola-aktivistin minussa. Tämän ikäisille kun ei suositella suolaa lainkaan, mutta olisi jo hyvä syödä monipuolisesti. Se tarkoittaa, että koko perhe syö samaa ruokaa mutta ilman suolaa ellei sitä erikseen lautaselleen lisää.

Olen huomannut, että makuaisti sopeutuu nopeasti suolattomuuteen.

Äkkiä havahtuukin siihen, että lähes kaikki teolliset elintarvikkeet ja ravintola-annokset ovat aivan liian suolaisia. Juuri mitään ei voi ostaa valmisruokana juuri tässä vaiheessa, kun eineksiä eniten kaipaisi. Unohda pinaattiletut ja nakit. Pitsa itse tehtynä, ilman juustoa ja oliiveja.

Entä sitten leipä. Jos haluaa opettaa lapsen leivän syöntiin, pitää leipoa itse. Onpas kätevää.

Kiellettäisiinkö siis suola? Ei siitä seuraisi kuin pari viikkoa hirveää porua ja herravihaa. Sitten kukaan ei enää huomaisi eikä muistaisi minkään puuttuvan. Kansanterveys kiittäisi.

Lue lisää

Puolikas kimppasika patisti opettelemaan läskisoosin – ja se kannatti

"Tiesitkö, että kauan sitten syötiin verestä tehtyjä lettuja!" – ruokaperinteiden hautaamiseen osallistuu jokainen sukupolvi vuorollaan

Korona-aika opetti vihdoinkin kokkaamaan kotona

Korona toi kotiin keskiaikaisen meiningin