Kolumni

Tyssääkö tämäkin kansanrintama kaksoisvirranmaahan?

Tampereen yliopiston alakuppilassa järjestettiin syksyllä 2011 ylioppilaskunnan Trivial Pursuit -turnaus. Osallistuimme neljän historianopiskelijan porukalla suosikkilautapeliin. Ensin piti tietenkin keksiä joukkueelle nimi. Kaveri ehdotti tappavan tylsää otsaketta "Vanhat opiskelijat", mutta sitten välähti, olemme kansanrintama. Se sopi poliittisen historian penkkiurheilijoille.

Suomessa oli silloin muodostettu kuuden puolueen sekava hallituskokoonpano kokoomuksesta vasemmistoliittoon. Olisimme halunneet nähdä maassa kansanrintaman eli keskustan ja vasemmiston hallituksen. Kirkasotsaisina opiskelijoina uskoimme kokoonpanon yhdistävän parhaiten vähäosaisten puolustamisen ja koko Suomen asuttuna pitämisen.

Muut joukkueet vähän kummastelivat, mikä se semmoinen kansanrintama on? Kuulostaa tunkkaiselta 1970-luvulta. Pärjäsimme kuitenkin visailussa varsin hyvin, vaikka naamat punoittivat jännityksestä. Leikkimieliset tietokilpailut muuttuvat vakavaksi voitontavoitteluksi, kun vieressä kuittaillaan, "tiedetään, tiedetään"!

Olimme jo yhden oikean vastauksen päässä voitosta ja ratkaiseva kysymys oli: Mikä on Mesopotamian suomenkielinen nimitys? Vastasimme Kaksoisvirtainmaa. Kortissa luki kuitenkin Kaksoisvirranmaa. Neulomiseen keskittyneet tuomarit eivät hyväksyneet vastaustamme, vaikka valitsemamme sanamuoto on myös yleisesti käytössä. Jäimme lopulta katkeralle hopeasijalle.

Antti Rinteen johdolla Suomeen ollaan muodostamassa kansanrintamahallitusta vuosikymmenten tauon jälkeen. SDP:n, keskustapuolueen ja SKDL:n varaan rakentunut kansanrintamayhteistyö päättyi vuonna 1982, kun SKDL äänesti puolustusmäärärahojen korottamista vastaan.

Alkuperäisessä kansanrintamassa kommunistit liittoutuivat sosialidemokraattien ja keskiryhmien kanssa vastustaakseen 1930-luvulla Euroopassa vahvistunutta kansallissosialismia ja fasismia. Neuvostoliiton diktaattorilla Stalinilla oli toki ketunhäntä kainalossa, hän halusi yhteistyön avulla vyöryttää länsimaita vähitellen kohti kommunismia.

Käytännössä ensimmäinen kansanrintamahallitus muodostettiin Suomessa toisen maailmansodan jälkeen ja sen muodostivat maalaisliitto, SDP ja maan alta noussut kommunistien peitejärjestö SKDL. Koko isänmaan onni oli, että vaaran vuosina maalaisliitto ja SDP asettuivat vastahankaan ja sanoivat kommunisteille jo riittää! SKDL ei ollut vanhan koululaisvitsin mukaan Suomen Kansan Dramaattinen Loppu.

Presidentti Urho Kekkonen sitoi 1960-luvulla viisaasti kommunistit mukaan hallitusyhteistyöhön pitkän tauon jälkeen. Huono on sellainen maa, jossa neljäsosaa kansasta pidetään epäisänmaallisina. Samalla tavalla perussuomalaisiakaan ei kannata torjua spitaalisina. Kommunistien enemmistö maltillistui, ja SKDL:n puheenjohtaja Ele Alenius ja SKP:n johtaja Aarne Saarinen tuomitsivat esimerkiksi Tšekkoslovakian miehityksen 1968.

Hyvinvointivaltion suuret saavutukset on rakennettu maalaisliitto-keskustan ja sdp:n punamultapohjalla. Katsotaan, mitä se saa nyt aikaan, kun vasemmiston ja keskustan yhteiskannatus on paljon heikompi kuin koalition kulta-aikoina. Tähän vielä iso jos, sillä käynnissä ovat vasta hallitusneuvottelut.

2019 vuoden perspektiivistä vanhat poliittiset nimitykset, kuten työläisten ja talonpoikien kansanrintama, saattavat kuulostaa heviltä. Itse olen iloinen, että Trivial Pursuit -turnauksen joukkueemme nimi nousee kielenkäyttöön tuhkasta kuin Feeniks-lintu.

2019 vuoden perspektiivistä vanhat poliittiset nimitykset, kuten työläisten ja talonpoikien kansanrintama, saattavat kuulostaa heviltä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki – Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rinne: Menonlisäyksiin ja investointeihin voidaan käyttää merkittävästi lisää rahaa

Hallitusneuvotteluiden alaryhmien odotetaan saavan työnsä valmiiksi iltaan mennessä