Kolumni

Kuuntele kolumni Simo Rallin kertomana: Luontoasiantuntijoiden luona

Meitä luontoasiantuntijoita on niin monenlaisia.

Tervetuloa tänne kahdeksannen kerroksen luonto-, ilmasto- ja kestävyystoimistoon!

Sijaitsemme täällä Jätkäsaaressa, upeasti rakennetussa betonielementtitalossa, keskellä Helsingin sykkivää kaupunkiluontoa. Olemme koonneet tänne toimistoomme parhaat luonto- ja ilmastoasiantuntijamme.

Saanko esitellä: Usko Turunen, stadilainen harrasteluontokuvaaja, joka käy viikoittain Nuuksion metsässä. Asuu Kurvissa ja aistii sieltä maan ja luonnon tilaa tarkalla vainullaan. Tietää kuinka luonnossa ja maaseudulla pitäisi elää. On huolissaan peltojemme tehokasvatuksesta, ja luonnonmukaisen tuotannon vähyydestä. Tahtoisi perustaa koulutuskeskukset sille väestölle joka käyttää luonnonvarojamme härskisti hyväkseen ja tuhoaa samalla toimistomme ikkunasta avautuvaa kaunista Itämerta.

Emmin jo tapasittekin, Emmi Salovaara, ravintoasiantuntijamme. Asuu Kruunuhaassa, ja käy kesäisin anopin mökillä marjassa. Pääkaupunkiseutulaisena on todella huolissaan vankiloissa lojuvan karjan elinolosuhteista, metaanipäästöistä ja valtavasta eroosiosta. Kaikki eläinperäinen ruoka-aines pitäisi hävittää ja eläinten hyväksikäyttö lopettaa. Näki lehmiä laitumella mökkireissullaan ja omatunto alkoi puhua. Painattaa Liha on murhaa -paitoja. Niitä voi ostaa kotiin tuliaisiksi.

Täällä huoneessa onkin metsäasiantuntijamme Eino Ripatti. Ripatti asuu aivan ydinkeskustassa, Kampissa ja puhuu metsien suojelun puolesta. Eino näki avo­hakkuun ollessaan parisuhdeleirillä Virroilla, Keski-Suomessa, eikä toipunut näkemästään. Hän ei kestä puutonta maisemaa. Eino tietää tarkasti kuinka metsiä pitäisi kasvattaa, tai olla kasvattamatta. Eino on meidän hauska radikaali. Hän käy heiluttamassa Seis avohakkuut! -kylttiä eduskuntatalon edessä harva se päivä. Kampista eduskuntatalolle on onneksi vain kivenheitto.

Ja täällä perähuoneessa viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä oleskelee villieläinasiantuntijamme Pertti!

Pertti on Töölön kasvatteja ja on huolissaan susien ja karhujen silmittömästä vainoamisesta. Miksi susia tapetaan ja lahdataan maaseudulla? Kuka on edes nähnyt sutta? Pertti ei kertaakaan. Pertti on lukenut paljon petoeläinten vainoamisesta lehdistä eikä voi ymmärtää sitä hullua hysteriaa, jota parilla koulutiellä nähdyllä sudella on saatu aikaan.

Tällaisella porukalla täällä kahdeksannessa kerroksessa halutaan auttaa koko Suomea asumaan ja elämään luonnonmukaisesti. Keitäs te olette? Nyt kyllä esittelette myös itsenne koko toimiston väelle!

–Noo, Me ollaan Arttu ja Aino tuolta Etelä-Pohjanmaalta. Asutaan keskellä peltolakeutta, lähimetsän suojassa. Me viljellään sukutilaa kuudennessa polvessa. Sata hehtaaria on viljelyksessä, lisäksi rakensimme juuri kahden robotin pihaton. Lypsäviä on satakunta.

Metsää on onneksi sen verran, että talvella saa vähän metsätöitä tehdä. Tuosta tilkusta, metsästä ja eläimistä elantomme saamme. Parasta on tämä keväinen mullan tuoksu ja kasvun ihme, laitumelle kirmaavat vasikat ja eväskahvit kannon nokassa. Saatiin lomittaja ja päästiin käymään pitkästä aikaa tänne kaupungin sykkeeseen. Onpa hyvä, että tänne toimistoonne eksyttiin. Saadaan vihdoin neuvoja, kuinka kotoseudulla pitäisi olla ja elää!

Kirjoittaja on teuvalainen maanviljelijä ja ­Elonkerjuu-yhtyeen kitaristi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuuntele kolumni Simo Rallin kertomana: Koko kansan kirkko

Kuuntele kolumni Rallin kertomana: Syksy pimenee televisiossa

"Närpiöläiset ovat hyvin itseriittoisia, asian positiivisessa mielessä. Siellä väestöennusteella saa pyyhkiä takamusta", toteaa Simo Ralli