Kolumni

Simonkadun pääekonomisti: Elämme historiallisia aikoja – Ruotsi lyöty

Suomen kausitasoitettu työttömyysaste oli viime kuussa alhaisempi kuin Ruotsissa: 6,4 prosenttia vastaan 6,7 prosenttia.

Hip hei! Elämme historiallisia aikoja. Suomen kausitasoitettu työttömyysaste oli viime kuussa alhaisempi kuin Ruotsissa: 6,4 prosenttia vastaan 6,7 prosenttia. Näin siitäkin huolimatta, että Ruotsi on antanut kruununsa devalvoitua lähes parikymmentä prosenttia viimeisten vuosien aikana.

Maaliskuun työttömyysaste oli Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan maaliskuussa 7,0 prosenttia ja vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 7,1 prosenttia.

Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli maaliskuussa 72,6 prosenttia. Siis hyvinkin yli kautensa päättäneen hallituksen asettaman 72 prosentin riman.

Pysyvästi? Tuntuu kuin kuluvana keväänä olisi taas alkamassa jonkinlainen yt-neuvottelujen suma. Stockmann, Basware, Tieto, Posti, Accenture, Vaasan kaupunki, Fennia, Digitalist Group, Ledil, Stora Enso...

Konsultointiyritys Accenture aloittaa suuret yt-neuvottelut. Yhtiö arvioi vähennystarpeeksi enimmillään 200 työpaikkaa. Syy työvoiman vähennykselle on toimintaympäristön muutos.

Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennia käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat sulautuvien vahinkovakuutusyhtiöiden koko henkilöstöä, yhteensä 1 150:tä työntekijää. Taustalla on yritysfuusio Folksamin kanssa.

Palvelumuotoilua ja konsultointia harjoittava Digitalist Group aloittaa konsernissa tehostamisohjelman, jolla se tavoittelee kulusäästöjä.

Salolainen led-valaisinoptiikkaan erikoistunut ja kovaa kasvanut Ledil Oy ilmoitti huhtikuussa aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut. Kasvu taittui ja henkilöstön vähennystarve on enintään 15 henkilöä.

Työpaikkoja on samanaikaisesti myös paljon vapaana. Työ etsii tekijäänsä eri puolilla Suomea.

Valmet Automotive eli Uudenkaupungin autotehdas käynnistää jälleen suuren työntekijöiden haun. Yhtiö hakee noin tuhatta uutta työntekijää autotehtaalle ja uuteen Saloon rakennettavaan akkutehtaaseen. Vuosi sitten tehdas haki 500:aa uutta autonrakentajaa ja edellisvuonna 2 400. Näihinkin työpaikkoihin oli monin verroin enemmän hakijoita kuin oli paikkoja tarjolla.

Talouskasvu hidastuu, rakentamisen aloitukset vähenevät. Yritykset fuusioituvat tai tulee yrityskauppoja. Muutos työmarkkinoilla on pysyvää. Paras vakuutus työttömyyttä vastaan on yhä koulutus ja vahva ammattitaito.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalainen eläkesäästäminen romutettiin runsaassa vuosikymmenessä – Olisiko elvytyksen aika?

Sipilän hallituksen tuottavuusloikka ei koskaan osunut lankulle

Outo muutos vielä harkintaan