Kolumni

Hellan kulmalla: Kuinka tehdään ihanat juhlat?

Kesän juhlakausi pyörähtää käyntiin aivan näillä näppäimillä. Suurin osa juhlinnan kohteista on nuoria: rippilapsia, ylioppilaita, hääpareja ja valmistuneita.

Suuri osa juhlan järjestäjistä edustaa vanhempaa ikäpolvea, jota uhraa omaa aikaansa ja työtänsä tehdäkseen rakkaan lapsen juhlasta ikimuistoiset.

Juhlilla voi olla erityisen suuri merkitys, jos perheessä on paljon jännitteitä: kilpailuasetelmia tai pelkoa hajoamisesta. Sukupolvien väliset mielipide-erot voivat kasvaa suuriksi.

Jännitteet taas tekevät juhlasta räjähdysherkän. Seitsemännen voileipäkakun onnistumisella ei ole mitään väliä, jos juhlakalun tai järjestäjien mieli on matala tylyistä sanoista, mitätöinnistä tai ahdistuksesta ja epäonnistumisen pelosta.

Seuraavat neuvot voivat auttaa.

Ota varaslähtö tunteisiin. Inhoatko sulhasta? Pelkäätkö hylkäämistä lapsen muuttaessa? Vihaatko kutsuttua ex-puolisoa?

Eläydy tunteisiin rauhassa etukäteen ja puhu, ystävän tai terapeutin kanssa. Mikään tunne ei ole väärä, mutta niistä on otettava vastuu.

Tee mahdollisimman yksityiskohtainen lista. Varaa aika kakkulapion etsimiseen ja servettien ostoon, vaatteiden silittämiseen ja kakun hyytymiseen. Jaa tehtävät huolellisesti.

Varaa eväät valmistelijoille. Leipoessa tulee jano ja nälkä, eikä tukkaa laittaessa voi laittaa aamiaista. Älä satsaa vain vieraisiin, vaan muista, ketkä operaation tärkeimmät henkilöt ovat.

Rentous, ilo ja rakkaus tekevät juhlan. Niitä siivittävät kaunis puhe, runo tai laulu.

Nykyaikana meille kaikille on tarjolla enemmän herkkuja kuin terveys sallii, eikä liiasta siivouksesta ole kuin haittaa vastustuskyvylle. Siksi juhlan järjestäjän kannattaa keskittyä tunnelmaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Torakat viihtyivät mikrossa silloinkin kun se oli päällä – silti onnistuin leipomaan pullaa myös australialaisessa keittiössä

Hellan kulmalla: Muiden silmissä ruokavaliosi on julistus

Hellan kulmalla: Haaveilen arkkupakastimesta kuin merkkilaukusta