Kolumni

Metsojen sijaistoiminnoista ei tarvita enää viihdettä

Metso hyökkäsi. Hullulle metsolle kelpaa vaikka saapas. Kiukutteleva metso hyppäsi puutavara-auton kyytiin.

Kirjallisuustiedon mukaan hullut metsot ilmiönä havaittiin ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Nyt ollaan päästy 2010-luvulle ja otsikot hulluista metsoista ovat muuttuneet joka kevät toistuvaksi ilmiöksi.

Olen tulossa varmasti vanhaksi, mutta viihteelliset uutiset hyökkäilevistä ja kiukuttelevista metsoista tekevät surulliseksi.

Kamelin selän katkaissut hullu metso -sisältö oli Tohmajärven kunnan Facebookissa jakama video koulun jalkapallokentälle ilmestyneestä metsokukosta. Kukko koitti kovasti paritella kentälle jääneen pallon kanssa.

Siinä taas yksi lintu, jolla ei ole mahdollisuutta osallistua lajin vuotuiseen kohokohtaan, eli ryhmäsoitimeen. Ei ihme, jos turhauttaa, kun ei pääse tappelemaan ja parittelemaan lajitovereiden kanssa.

Kukkojen lisäksi myös koppelot ovat päässeet aina välillä otsikoihin. Myös niillä tavataan sijaistoimintaa. Ne painautuvat paritteluasentoon, vaikka kukot puuttuisivat.

Jos mielii uutisoida jotain metsoista keväisin, hullu metso -videoiden sijaan pitäisi rummuttaa sen puolesta, että metsojen soidinpaikkoja inventoitaisiin ja merkittäisiin paikkatietojärjestelmiin vielä nykyistä useammin. Rummutusta saisi pitää myös sen puolesta, että lintujen pesätilanne inventoitaisiin ennen metsänhoitotoimenpiteitä.

Paikkatietojärjestelmämerkinnällä pitäisi myös olla vaikutusta metsänhoitotoimiin. Mitään ei tarvitse merkinnän takia jättää tekemättä. Harvennukset voi tehdä suunnitellusti ja samoin jopa pieniä avohakkuita, muistutetaan soidinpaikan huomioivissa metsänhoidon suosituksissa.

Ohjeiden mukaan soidinpaikan runkoluvun tulisi säilyä yli 400 rungossa hehtaarilla harvennuksen jälkeen ja turhaa raivausta olisi vältettävä. Näkyvyyttä ei saisi olla 70 metriä enempää metrin korkeudella.

Noin kilometrin päässä soidinpaikasta metsojen päiväreviireillä vaatimukset metsänhoitotoimien suhteen ovat väljemmät.

Vaateet soidinpaikan huomioimiseksi eivät ole kummoiset, mutta niiden huomioinnilla voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia soitimen säilymiselle. Metsäsuunnittelu voi tarkoittaa ihan oikeasti suunnittelua sen sijaan, että tarjotaan helppoa pakettiratkaisua.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Lue lisää

Katso video: Metso lähenteli Sauvossa – ”Se ei välittänyt turvavälistä”

Katso eräohjelma MT-Jahtikuksan toinen jakso: Huurremetsolle tulee valkoinen noutaja

Video: Näin onnistuu latvalinnustus Ruotsissa: "Siellä ei ole pilattu maita ojittamisvimmalla kuten meillä"

Metsästysmuseossa vieraili viime vuonna ensimmäistä kertaa yli 20 000 kävijää – vaikka museo oli auki vain osan vuodesta