Kolumni

Hellan kulmalla: Kotitarveviljelyä helsinkiläisittäin

Kotipihallemme sopivia viljelykasveja on löytynyt toistaiseksi kaksi: ruohosipuli ja minttu.

Kotitarveviljely ei suju parhaaseen malliin, jos on helsinkiläinen rivitaloasuja.

Noin 25 neliön takapihaamme varjostavat kahdelta sivulta aidat, yhdeltä naapuritalon roskakatos, yhdeltä oma asuntomme ja ylhäältäpäin omenapuu, joka on kasvanut kaksikerroksisen talon korkuiseksi. Etupihalle, joka sekin on noin 25 neliömetriä, aurinko paistaa vain pari tuntia iltaisin. Lisähaastetta viljelyyn tuovat lehtokotilot, joita varsinkin sateisina kesinä tuntuu sikiävän loputtomiin.

Rajoituksista huolimatta etsinnässä ovat olleet pihalle sopivat viljelykasvit. Niitä on löytynyt toistaiseksi kaksi: ruohosipuli ja minttu. Myös takapihan omena- ja etupihan luumupuu kantavat satoa, joka tosin murskautuu pihakivetykselle pudotessaan.

Kyllä ovat asiat kerrostaloasujilla paremmin – heillä on sentään usein tilavat, aurinkoiset parvekkeet! Kuten oli meilläkin ennen.

Parhaat vihannessadot keräsimme hellekesinä 2010 ja 2011, jolloin asuimme kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Etelän suunnassa olevalle parvekkeelle porotti aurinko päivät pitkät, ja viljelylaatikossa kypsyivät alkukesästä herkulliset retiisit ja keskikesällä makeat herneet. Tomaatit tuottivat loppukesästä kiinteälihaisia, kypsyyttään halkeavia hedelmiä.

Myönnettäköön, että porkkanasato jäi laihaksi – ehkä porkkana ei ole paras viljelylaatikkokasvi.

Joten hyvä lukija, jos osaat kertoa etanankestävistä, varjossa viihtyvistä puutarhan hyötykasveista, olisi kiinnostunut. Myös tavallisesta poikkeavia mutta käyttökelpoisia neuvoja kotiloiden torjuntaan ja tuhoamiseen otetaan vastaan.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Torakat viihtyivät mikrossa silloinkin kun se oli päällä – silti onnistuin leipomaan pullaa myös australialaisessa keittiössä

Hellan kulmalla: Muiden silmissä ruokavaliosi on julistus

Hellan kulmalla: Haaveilen arkkupakastimesta kuin merkkilaukusta