Kolumni

Demokratia tarvitsee paikalliset ritarinsa

Olen viime viikot viettänyt erilaista elämää. Eurovaaliehdokkaan arkeen kuului tuhansia kilometrejä ajoa, kymmeniä vaalitilaisuuksia, verkkosivun jatkuvaa päivitystä, kampanja-avausten miettimistä ja valtava määrä ihmisten kohtaamista.

Vaikka politiikkaa ja vaalikamppailua olen aiemminkin läheltä seurannut, itse ehdolla oleminen on iso kokemus ja elämys. Samalla arvostus politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan kasvoi entisestään.

Erityisesti huomiota herätti se, kuinka hienoja ja aktiivisia ihmisiä maakunnissa on tekemässä arkipäivän politiikkaa. Eri puolueiden kunnallisjärjestöissä, työryhmissä, piiriorganisaatioissa ja puoluevaltuustoissa toimii valtava määrä asialleen omistautuneita henkilöitä, jotka vuosi vuoden perään jaksavat antaa aikaansa yhteisten asioiden hoitamiselle.

Vaalikamppailun aikana he uurastavat ehdokkaan tukena, pystyttävät kampanjatelttoja, keittävät kahvia ja paistavat makkaraa. He jakavat vaalimainoksia ja ehdokkaiden lehtiä ja käyttävät omaa energiaansa puolueen tai jopa sitoutumattoman ehdokkaan asian tukemiseen.

Usein samat henkilöt järjestävät iltatilaisuuksia, joissa keskustellaan politiikasta tai kaikille ihmisille yhteisistä asioista. He ovat mukana myös kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa, lautakunnissa ja kuntainliittojen sekä kuntien omistamien yritysten hallinnossa.

Puolueiden välinen kilvoittelu on ainakin vaalikentillä vahvasti läsnä, mutta aidosti yhteisille asioille omistautuneet paikalliset aktiivit yltävät myös yhteistyöhön keskenään. Kun korvauksetta painaa sateessa ja tuulessa yhteisten asioiden eteen, toiselta samanmoiselta saa myötätuntoa ja kunnioitusta.

Samanlaista kunnioitusta heidän toivoisi saavan meiltä muiltakin. Usein näin toki onkin, mutta aina ei. Liian usein palkinto yhteisiin asioihin vaikuttamisesta on naljailu, vähättely ja jopa kiukku. Tämäkin kuuluu politiikkaan, mutta vaikea sitä on ymmärtää.

Myös puolueiden itsensä kannattaisi huomioida paikalliset kykynsä huomattavasti nykyistä paremmin. He elävät sitä elämää, joka helposti puolue-eliiteiltä unohtuu. Nämä naiset ja miehet ymmärtävät ne syvät pohjavirrat, joita puolueet tarvitsevat muotoillessaan linjauksiaan ja puolueohjelmia sellaisiksi, että ne koskettavat tavallista suomalaista äänestäjää.

Populismin ja helppojen selitysten vyöry askarruttaa tällä hetkellä kaikkia vastuullisia poliitikkoja niin Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Britanniassa, Italiassa kuin meillä Suomessakin. Puolueille on ollut vaikea ymmärtää, mistä tämä populismi kumpuaa.

Paikalliset puolueaktiivit saattaisivat tietää. He ymmärtävät puoluetoimistoja paremmin, minkälaisiin asioihin osattomuuden tai epäoikeudenmukaisuuden tunne perustuu.

Puolueet, jotka nivovat paikalliset aktiivinsa mahdollisimman nopeasti päätöksentekonsa osaksi, menestyvät varmasti myös tulevaisuudessa. Äänestysaktiivisuus on noussut sekä eduskunta- että eurovaaleissa.

Populismi on saamassa myös vastavoiman. Tyhjästä sekään ei synny. Demokratia tarvitsee ritarinsa. Paikalliset puolueaktiivit ovat juuri heitä.

Paikalliset puolueaktiivit saattaisivat tietää selityksen populismiin . He ymmärtävät puoluetoimistoja paremmin, minkälaisiin asioihin osattomuuden tai epäoikeudenmukaisuuden tunne perustuu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Yli puolet keskustan kannattajista suhtautuu kielteisesti hallituksen menonlisäyksiin

Näihin puolueisiin suomalaiset luottavat

Petteri Orpo piirijohtajien tuesta: "Antaa voimia ja uskoa tulevaan"