Kolumni

Pumppu lujilla: Kaatuva honka ja muita saksipotkumaaleja – "Älä vedä, älä vedä!"

Aimo Vainio: Jalkapallojoukkueemme historiassa on tehty kolme saksipotkumaalia.

Älä vedä, älä vedä, kuului huuto jalkapallokentällä samalla kun pelaajia ryntäsi kulmapotkun jälkeen irtopalloon. Sitten kaverin jalka heilahti olan yli, pallo ampaisi tolppaa kohti, maalivahti kurotti epätoivoiseen syöksyyn ja joukkue ryntäsi sankarin päälle juhlimaan.

Joukkueemme kymmenvuotisen historian kolmas saksipotkumaali oli syntynyt!

Älä vedä -huuto kuului tietysti siksi, että puolustaja oli tulossa samaan tilanteeseen. Hän olisi päässyt vetämään vastapalloon ja uskoi oman paikkansa olevan paljon parempi. Ja hän oli oikeassa. Silti saksarihyökkääjä piti päänsä, uhmasi painovoimaa ja pisti pallon reppuun.

Tapahtumasarja muistetaan ikuisesti, sillä yksi pelaajista kuvasi sattumalta tapahtumia vaihtopenkiltä. Sitä videota on nyt kelattu aika monta kertaa. Työkaveri kysyi huolestuneena, sattuiko siihen pahasti.

Tämä oli meidän saksarimaaleista hienoin. Potku lähti korkealta ja rankkipisteen takaa. Pallo meni aivan nurkkaan veskan sormia hipoen.

Ensimmäinen sai nimen Kaatuva honka. Nimestä varmaan arvaakin, ettei se ollut notkein kuperkeikka. Pään yli ilmasta potkaistu maali kuitenkin, joten kunnia on ansaittu.

Toinen tehtiin itse asiassa mainoksessa. Siinä oli alla patja, joten se oli ehkä vielä tätä viimeistä näyttävämpi. Sen veti Saksari-Kalle. Nyt maalin teki Saksalah.

Samasta asiasta huudettiin Manchester Cityn kotikentällä kapteeni Vincent Kompanylle toukokuun alussa. ”Älä vedä, älä vedä, syötä.”

Cityn tapana ei ole laukoa, vaan rakentaa paikat huolella syöttelemällä. Kompany ei myöskään ollut koskaan aiemmin kymmenvuotisella Valioliiga-urallaan tehnyt maalia rangaistusalueen ulkopuolelta. Siksi maailman taitavimmat jalkapalloilijat vierellä eivät halunneet hänen laukovan.

Tässä pelissä pelinrakentelu oli kuitenkin käynyt takkuisesti ja Kompany päätti ottaa ohjat omiin käsiin. Hän sai toppari­toverilta pallon, lähestyi maalia, katsoi ylös, otti askeleen, katsoi toisen kerran ja laukoi karmean kanuunan ylänurkkaan. City voitti Leicesterin 1–0 ja otti ratkaisevan askeleen kohti Valioliigan mestaruutta.

Jälkeenpäin Kompany sanoi, että ei ota junioreilta ohjeita, milloin laukoo tai ei. Ihana lausunto.

Meidän älä vedä -maalilla ei voitettu mestaruutta, eikä itse asiassa edes vitosdivarin sarjaottelua. Hurmos laantui pelin aikana ja hävisimme.

Maali kuitenkin jää joukkueen yhteiseen muistiin ja tarinoihin. Aivan kuten Kompanyn maali jää Cityn historiaan. Samoin ikuisesti tulee toistumaan kaikilla sarjatasoilla huuto: ”älä vedä”, jonka jälkeen nähdään jotain poikkeuksellista.

Pumppu lujilla -palstalla tarkastellaan urheiluelämää joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kankean näköistä menoa – väsynyt mutta onnellinen

Kunto kuin kiviaitaa

Pumppu lujilla: Luonnonnurmen kaipuu on mennyttä aikaa