Kolumni

Pumppu lujilla: Nyt näyttää hyvältä – Huuhkajilla kulkee ja tähdetkin ovat kohdallaan

Aimo Vainio: Joukkueesta huokuu rauha, ja silloin voitetaan pelejä.

Nyt näyttää niin hyvältä, että oikeastaan vähän pelottaa. Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat voitti EM-karsinnassa lilliputti Liechtensteinin tiistaina 0–2. Peli ei mitään ilotulitusta ollut, mutta Suomi haki Alpeilta pakkovoiton.

Suureksi päivän teki muiden Suomen lohkon pelien tulokset. Italia voitti Kreikan ja Armenia Bosnia-Hertsegovinan. Se tarkoitti, että Suomi sai tästä maaotteluryppäästä kuusi pistettä ja pahimmat kilpailijat nolla.

Suomi ei ainoastaan pelaa kuin hurmiossa, vaan myös tähdet ovat suosiollisessa linjassa. Suomi on tukevasti lohkokakkosena ja puheet EM-kisapaikasta yltyvät aiheesta.

Vaan miten kävi vajaa vuosi sitten Kansojen liigassa? Siinäkin Suomi oli kisan puolivälissä johdossa. Lopulta johto kutistui niukaksi kahden viimeisen pelin tappioilla.

Nyt ei näin käy kahdesta syystä. Ensinnäkin Kansojen Liiga oli erinomainen paikka opetella voittamista ja hieroa joukkueen permanentti valmiiksi. Nyt joukkueessa on kahdeksan tai yhdeksän pelaajaa, jotka pelaavat joka kerta samalla paikalla. Valmentaja Rive Kanervalla on helppo homma valita kokoonpano ja sen jälkeen hän voi keskittyä vastustajan tutkimiseen. Sen Suomi oli ainakin Bosnia-Hertsegovinan kohdalla tehnyt paremmin kuin Italia. Suomi ei päästänyt Bosnia-Hertsegovinaa kertaakaan hyökkäämään kuten Italia takaiskumaalissa.

Siitä päästäänkin toiseen vahvuuteen. Suomen pelaajat tekevät täsmälleen kuten valmentaja sanoo. Liechtensteinia vastaan riski sooloiluun on ilmeinen, sillä heikkoa vastustajaa vastaan puolustusinto voi heikentyä. Nyt ei heikentynyt, ryhmä toteutti suunnitelmaa täsmällisesti.

Joukkueesta huokuu rauha. Huomasin sen jo Italiassa, kun tarkkailin joukkuetta Triesten lentokentällä (Pumppu lujilla 5.4.). Mutta tajusin nyt Tampereella miten hyvässä tasapainossa joukkue on taustaryhmää myöten. Kellään ei ole kiire ja pelaajillakin oli aikaa jutella kannattajien kanssa pelin jälkeen. Olen joskus osunut joukkueeseen, jossa on samanlainen tunnelma ja silloin voitetaan pelejä. Joukkue ei myöskään häviä helposti, sillä vaikeista hetkistä selvitään hätääntymättä.

Homma voi kaatua ainoastaan loukkaantumisiin. Joukkueessa on kaksi ratkaisevaa paria, joista topparipari Joona Toivio - Paulus Arajuuri on vielä keskikentän Tim Sparv - Glen Kamaraa ratkaisevampi. Keskikentälle voi pelastajaksi löytyä jokerikortti Roman Eremenko. Myös yläkertaan voi sairastuvalta tulla apuihin Joel Pohjanpalo tai Fredrik Jensen. Toivotaan Toiviolle ja Arajuurelle terveyttä ja sitä myötä nautitaan matkasta ensi kesän kisoihin.

Lopuksi oikaisu. Kaksi viikkoa sitten kirjoitin, että jalkapallojoukkueemme historiassa on tehty kolme saksipotkumaalia. Karmea virhe! Niitä on tehty neljä. Neljäs oli sulavaliikkeisen topparin saksari, joka käänsi meidät pois putoamiskurimuksesta. Ehkä se unohtui koska sitä ei muiden tapaan nimetty.

Pumppu lujilla -palstalla tarkastellaan urheiluelämää joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kunto kuin kiviaitaa

Pumppu lujilla: Luonnonnurmen kaipuu on mennyttä aikaa

Pukille tuoretta ruohoa! – Rammsteinin tuhoama Ratinan stadionin nurmi vaihdetaan tärkeisiin karsintaotteluihin