Kolumni

Simonkadun pääekonomisti: Ruokayhtiössä on riskejä joka lähtöön

Omistajariski korostuu elintarvikeyhtiössä. Jäljet johtavat sylttytehtaalle, uskoo Simonkadun pääekonomisti.

Sijoitukseen liittyy aina riski. Omistajariski näyttäisi vielä korostuvan elintarvikeyhtiöissä.

Tai ainakin se voi olla ihan omanlaisensa.

Säkyläläinen pörssissä noteerattu Apetit on kooltaan pörssilistan pienimmästä päästä. Pienehkö on eteläisen Satakunnan 6 800 asukkaan Säkyläkin.

Oman kylän miehet näyttävät pitävän paikkakunnan ruokayhtiötä siinä määrin pihdeissään, että ulkopaikkakuntalaisen on syytä olla vähintään tietoinen Säkylän omasta corporate governancesta, hyvästä hallintotavasta.

Maaseudun Tulevaisuus paljasti (MT 5.6.), miten Apetitiin omistajiin kuuluva teollisuusneuvos ja ikänsä Säkylässä asunut Esko Eela, 83, naapureineen onnistui vaihdattamaan pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan luotettuihin säkyläläisiin, oman kylän miehiin.

Erikoinen vallankaappaus ja etninen puhdistus onnistui pörssiyhtiön vähintään yhtä erikoisen yhtiöjärjestyksen avulla.

Normaalisti yhtiökokous valitsee hallituksen, mutta Apetitissa yhtiökokous nimittääkin yli 20-henkisen hallintoneuvoston ja sen puheenjohtajan. Hallintoneuvostoa johtanut Harri Eela neuvostoineen vaihdatti hallituksen puheenjohtajan säkyläläiseen Simo Palokankaaseen. Säkylän värisuora täydentyi, kun hallitus pestasi oman kylän Esa Mäen Juha Vanhaisen tilalle.

Ammattimiehiä kaikki tyynni.

HKScan hakee parhaillaan suunnatulla annilla lisää pääomia tappiolliseen lihayhtiöön. Tuottajaosuuskunta LSO on yhtiön pääomistaja äänivaltaisilla K-osakkeillaan, ja määrännyt tahdin viimeisen puolen vuoden aikana tapahtuneissa yhtiön johdossa ja hallituksessa.

Jäljet ovat kuin sylttytehtaalla.

Toivottavasti lihakonserni nousee uudella pääomalla ja tahdinmuutoksella kannattavaksi.

Finanssivalvonnan hyväksymässä antiesitteessä HKScan luettelee riskitekijät, jotka uusiin osakkeisiin sijoittavan kannattaa tutustua ennalta.

Lista on pitkä. Viimeiseksi luettelossa varoitetaan yhtiön suurimmista osakkeenomistajista: heidän intressinsä voivat erota vähemmistöosakkeenomistajien intresseistä.

HKScanin osakeannin merkintäaika päättyy tänään 14. kesäkuuta.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalainen eläkesäästäminen romutettiin runsaassa vuosikymmenessä – Olisiko elvytyksen aika?

Keskittäminen vaarallista

Ruokaviennin arvoa kyettävä kasvattamaan